Rea wint slotrace World Superbikes, Van der Mark net naast podium

 Jonathan Rea heeft de laatste race van het seizoen in de World Superbikes gewonnen. Op het Losail International Circuit stond net als vrijdag geen maat op de Noord-Ier, die opnieuw de wereldtitel gewonnen heeft - dat was voor het weekeinde in Qatar al een feit.

De beste start was zonder meer voor Chaz Davies, die op zijn Ducati van de achtste plek op kwam rukken naar plaats één. Hij werd gevolgd door Eugene Laverty en de Kawasaki's van Tom Sykes en Rea, die als negende was vertrokken. Ook de als twaalfde gestartte Michael van der Mark kende een wereldstart: de allereerste meters van de Nederlander waren nog niet bijzonder, maar na anderhalve bocht reed hij met zijn Yamaha op plek vijf. Niet veel later werd dat de vierde plek, want Laverty moest er ook aan geloven.

Na een handvol ronden sloeg het noodlot toe voor Sykes: hij schoot met zijn Kawasaki hard onderuit, waarmee plek twee in het WK definitief aan zijn neus voorbij ging, ten faveure van Davies. Van der Mark kon zo opschuiven naar de derde plek in de race, achter Rea, die de Welshman Davies inmiddels weer op zijn plek gezet had. Daar was wel wat hulp van Davies voor nodig: bij het uitkomen van een bocht ging hij bijna onderuit. 

Halverwege de race was Rea nog altijd ongenaakbaar, maar Davies leek langzaam maar zeker iets terug te vallen. Van der Mark kwam zo dichter in de buurt, terwijl zijn teamgenoot Alex Lowes ook op de loer bleef liggen. Vijf ronden voor het einde sloeg de Engelsman toe: hij verschalkte Van der Mark en stootte de Nederlander, die al snel af moest haken, van het podium.

In de slotronden werd om de voorste plekken niet meer gevochten. Rea won, ruim voor Davies, die op zijn beurt toch buiten de greep van Lowes bleef. Van der Mark kwam als vierde over de finish, voor Xavi Fores en Marco Melandri.