Vitesse na knotsgek duel opnieuw onderuit

Vitesse lijkt Europese overwintering te kunnen vergeten. De Arnhemmers gingen in de vierde speelronde van de Europa League in eigen huis met 0-2 onderuit in een knotsgek duel tegen Zulte Waregem. Alleen een wonder kan nog zorgen dat het team van Henk Fraser dorogaat.

In de vorige ronde werd in België met 1-1 gelijkgespeeld tegen Zulte Waregem. Vanavond kwamen de Belgen al heel snel op een 0-1 voorsprong nadat Fankaty Dabo uit een hoekschop de bal in eigen goal werkte. Twee weken geleden gebeurde hetzelfde, maar toen was het Guram Kashia die het overkwam. Het gebeurde dit keer in de derde minuut, precies op het moment dat de Vitesse-fans de overleden Abubakari Yakubu eerden.

Niet veel later raakte Onur Kaya namens Zulte uit een vrije trap de paal. Vitesse richtte zich op en kreeg hulp van scheidsrechter Aranovskiy die veelvuldig met kaarten strooide en Kingsley Madu na nog geen half uur met tweemaal geel het veld uit stuurde. De Arnhemmers profiteerden van het mannetje meer en zetten Zulte flink onder druk. Mason Mount raakte de lat en schoten van Milot Rashica gingen naast. Vlak voor rust kopte Rashica uit een hoekschop via de keeper tegen de lat.

Na de pauze ging Vitesse door met aanvallen, waarbij Tim Matavz het gevaarlijkst was. Alexander Büttner liep echter onhandig tegen zijn tweede gele kaart aan, waardoor ook hij kon douchen. Het betekende tien tegen tien. De Arnhemmers kwamen via Mount op gelijke hoogte, maar vanwege hinderlijk buitenspel van Thomas Bruns werd de treffer geannuleerd.

Omdat Vitesse veel risico nam kwam er ruimte voor Zulte dat via Kaya raakschoot. Bruns scoorde hierna nog, maar vanwege duwen tegen Brian Hamalainen werd ook zijn goal afgekeurd, waardoor het 0-2 bleef.

In het andere duel in de groep won Lazio Roma met 1-0 van OCG Nice. De Italianen zijn met de maximale buit van twaalf punten uit vier duels al geplaatst voor de volgende ronde. Nice staat tweede met zes punten, voor Zulte (drie punten) en Vitesse (een punt). In de volgende ronde moet Vitesse op bezoek bij Lazio, terwijl in de laatste speelronde het Nice van Wesley Sneijder naar Arnhem komt.

Scheidsrechter Yevhen Aranovskiy (R) geeft Alexander Buttner (L) de rode kaart (2x geel).
Scheidsrechter Yevhen Aranovskiy (R) geeft Alexander Buttner (L) de rode kaart (2x geel). (PRO SHOTS/Joep Leenen)