Lanús na knotsgek duel naar finale Copa Libertadores tegen Grêmio

De finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League, gaat tussen het Argentijnse Lanús en het Braziliaanse Grêmio.

Lanús stond in de halve eindstrijd tegenover grootmacht River Plate, eveneens uit Argentinië en winnaar van de Copa Libertadores in 1986, 1996 en 2015. Die ploeg won de thuiswedstrijd met 1-0 en op bezoek bij Lanús leek het al snel beslist. Ignacio Scocco en Gonzalo Mantiel brachten het grote River Plate al na ruim twintig minuten op 0-2, einde verhaal, zo dacht men.

De mannen van provincieclub Lanús dachten daar echter anders over. Veteraan José Sand scoorde kort voor rust de 1-2 en de 37-jarige spits tekende kort na rust ook voor de gelijkmaker. Lautaro Acosta en Alejandro Silva (penalty) brachten het Estadio Ciudad de Lanús na ruim een uur spelen in vervoering door de 3-2 en 4-2 binnen te werken, waarmee Lanús zich voor het eerst in de 102-jarige clubgeschiedenis plaatste voor de finale van de Copa.

In de finale staat Lanús later in de maand tegenover het Braziliaanse Grêmio. Dat won in het Ecuadoriaanse Guayaquil al met 0-3 van SC Barcelona. Een goal van Jonatan Alvez, die later dan weer rood kreeg, hielp de Ecuadorianen in de return wel aan de winst, maar 0-1 was niet voldoende. Grêmio won de Copa in 1983 en 1995 en stond in 1984 en 2007 in de finale.

De hoogtepunten van Lanús - River Plate (Bron: YouTube)