Oud-Ajacied Yakubu (36) overleden

Ex-voetballer Abubakari Yakubu is in zijn geboorteplaats Tema in Ghana overleden. Volgens Ghana Soccer News was de middenvelder al geruime tijd ernstig ziek en lag hij al een tijdje aan de beademing, alvorens men besloot de behandeling stop te zetten. Voormalig Ajacied Yakubu werd slechts 36 jaar.

De destijds 17-jarige Yakubu kwam in 2000 naar Ajax, waar hij op 19 april debuteerde tegen FC Den Bosch. Hij kwam dat seizoen tot vijf wedstrijden en speelde vervolgens nog vier jaar voor de Amsterdammers, waar hij in totaal 65 wedstrijden speelde. In die tijd maakte hij deel uit van de ploeg die in 2002 en 2004 landskampioen werd en in 2002 de KNVB Beker won.

In de zomer van 2004 werd Yakubu verhuurd aan Vitesse, waar hij na afloop van het seizoen verkozen werd tot Speler van het Jaar. De Ghanees tekende in Arnhem en speelde er nog vier seizoenen, tot zijn contract na het seizoen 2008/09 niet meer werd verlengd. In oktober van dat jaar deed hij nog een poging om bij 1860 München aan de bak te komen, maar dat lukte niet. Yakubu speelde zestien interlands voor Ghana, waaronder op de Afrika Cup van 2006.

Yakubu (staand, tweede van links) voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan in 2003 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Yakubu (staand, tweede van links) voorafgaand aan de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan in 2003 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)