'Clubs willen weer discussie over opzet Eredivisie'

In mei nog weggestemd, maar nu terug op de discussietafel; de opzet van de Eredivisie. In mei werden plannen voor een inkrimping naar zestien clubs en de introductie van een kampioenspoule nog van tafel geveegd, maar nu dit seizoen opnieuw blijkt dat de Eredivisie afhaakt in Europa en het Nederlands elftal het WK niet heeft gehaald, pleiten meerdere clubs toch voor een veranderingsagenda.

De discussie is opnieuw geopend door de Werkgroep Kunstgras die is in september is aangesteld. Zij hebben alle standpunten met betrekking tot kunstgras geinventariseerd en daaruit trokken ze de conclusie dat de kunstgrasdiscussie moet worden ingebed in een breder plan. In het nieuwe plan moeten meerdere knelpunten worden opgelost. Naast het kunstgras en het competitieformat zou ook de verdeling van de mediagelden moeten worden meegenomen.

In mei stemden uiteindelijk tien van de achttien clubs tegen het voorstel om de opzet van de Eredivisie te veranderen. Ook Ajax en Feyenoord stemden tegen. De Amsterdammers waren bang dat ze door play-offs in de knel zouden komen met toekomstige Europese finales. Feyenoord bleek teleurgesteld, omdat een kunstgrasverbod niet was meegenomen in het voorstel. 

Om nieuwe initiatieven meer kans te geven wordt ook gepleit voor andere stemverhoudingen binnen de Eredivisie CV, de organisatie waarin alle Eredivisieclubs vertegenwoordigd zijn. Om besluiten, zoals een verandering van competitieopzet, te nemen is statutair een vijfzesde meerderheid nodig. Nu is oppositie van vier clubs al voldoende om plannen te blokkeren. 

In mei bleken al acht clubs voor een andere opzet. Tegenstemmers N.E.C. en Go Ahead Eagles spelen inmiddels in de Eerste Divisie. Volgens Voetbal International is nieuwkomer VVV-Venlo positief over een de plannen. Ook eerdere tegenstemmer FC Groningen neigt om de volgende keer een andere afweging te maken. Half november komen de clubs bijeen voor een vergadering en zal dit in ieder geval onderwerp van discussie zijn.