Telefoonbunker wordt oorlogsmuseum

De telefoonbunker R616 aan de rand van de Alkmaarder Hout in Alkmaar wordt gerestaureerd en getransformeerd in een oorlogsmuseum. Er moeten tentoonstellingen over het Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog komen. Het plan is om de bunker op 5 mei 2018 open te stellen voor publiek. Voor het zover is moet er nog wel het nodige gebeuren aan de bunker aldus Henk Posthumus van stichting Alkmaar '40-'45. 

De bunker deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als communicatiecentrum, en lag juist om die reden niet in een gevechtsgebied, zoals veel 'normale' bunkers, maar juist buiten de gevechtslinie. Henk: "Vanuit alle bunkers van de Noord-Hollandse Atlantikwal kwamen de berichten via de telefoonlijnen in de bunker bijeen. Vanuit hier werd dat doorgesluisd naar de Duitse legerleiding verderop in het land. Alkmaar was dus ontzettend belangrijk voor de communicatie op telefoongebied van de Duitsers"

Hoewel de de meeste roestige delen al zijn aangepakt, wil de stichting de bunker ook aansluiten op elektriciteit én de bunker weer het aangezicht geven zoals hij in de oorlog in gebruik was. Gecamoufleerd als woonhuis met bakstenen en geschilderde ramen. Om dat voor elkaar te krijgen is er echter veel geld nodig. Vrijdag ontving de stichting al een cheque van 3.000 euro om de bunker op te knappen. Toch blijft de stichting op zoek naar donateurs om de bunker in ere te herstellen: "Het zou zo mooi zijn als het weer een nepwoonhuis is met een bunker van binnen."