Emté ontkracht kiloknaller-classificatie

Supermarkt Emté kan zich niet vinden in de publicatie van Wakker Dier waaruit zou blijken dat de aanbiedingen bij Emté voor 80 % uit kiloknallers zou bestaan. De supermarkt gaf op de vraag van FOK!, of zij een verkoopstijging bemerken van vlees met een beter leven keurmerk, aan dat er een "forse toename" is in de verkoop van vlees dat afkomstig is van dieren die een beter leven gehad hebben.

Carla van der Wijngaart, klantenservice Emté: “Belangrijk om te weten is dat deze groei niet het gevolg is van bewuste keuzes (vraag) van consumenten, maar als gevolg van assortimentskeuzes van supermarkten. Wakker Dier erkent alleen vlees met een ‘Beter Leven’ keurmerk en aanbiedingen die dit keurmerk niet hebben bestempelt zij als ‘kiloknaller’. Dat is, op z’n zachtst gezegd, een zeer beperkte scope ten aanzien van dierenwelzijn en hiermee geeft Wakker Dier geen correct beeld van de ontwikkelingen in de markt.”

Emté heeft bijvoorbeeld natuurvlees in de schappen liggen. Natuurvlees is afkomstig van dieren die zijn ingezet voor het beheer van de natuur in Nederland. De dieren zijn geboren en opgegroeid in Nederland en hebben buiten in de natuur gelopen. Omdat dit natuurvlees niet bestempeld is met het 'beter leven' keurmerk, wordt Emté dus onterecht beschuldigd van kiloknallerverkoop.