Verweij pakt titel op 1.500 meter, wereldkampioen Nuis zesde

Koen Verweij is de nieuwe Nederlands kampioen op de 1.500 meter. Bij het NK afstanden reed hij 1.45,07, de zevende tijd ooit in Thialf. Thomas Krol veroverde verrassend het zilver, uittredend kampioen Sven Kramer werd derde.

De snelste tijd tot de laatste drie ritten was 1.46,70 van Lucas van Alphen. Toen kwam Koen Verweij op het ijs voor zijn rit tegen Thomas Krol. Het was een  boeiende rit tussen de twee en Verweij won de race in 1.45,07.

De rit erop reed Sven Kramer, de Nederlands kampioen op de schaatsmijl van vorig seizoen, tegen Patrick Roest. De start van Kramer was matig, maar hij ging er daarna vol voor. Roest kon hem echter geen partij geven en uiteindelijk kwam hij in 1.46,50 over de meet.

Wereldkampioen Kjeld Nuis moest het in de laatste rit opnemen tegen Jan Blokhuijsen. Nuis begon met een serie misslagen aan de race, en de achterstand die hij daarbij opliep, wist hij niet meer goed te maken. De tijd van Nuis van was uiteindelijk goed voor 1.47,20, de zesde tijd en dus geen plaatsing voor de wereldbekerwedstrijden. Daar was een plek bij de eerste vijf voor nodig.