Racetalent Van Kalmthout maakt indruk in Indy Lights-test

Coureur Rinus van Kalmthout heeft op het circuit van Indianapolis - niet de oval - grote indruk gemaakt. De 17-jarige Hoofddorper mocht er debuteren in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series, en deed dat bijzonder goed.

Voorafgaand aan het seizoen 2017 trok Van Kalmthout naar de VS, om daar de 'ladder' richting de IndyCar te beklimmen. Zijn naam veranderde in Rinus VeeKay - Van Kalmthout is voor de Amerikaan natuurlijk veel te moeilijk - en begon in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap, de onderste trede van de ladder. Na een indrukwekkend debuutseizoen eindigde hij als tweede in de titelstrijd en dat, samen met ongetwijfeld goede contacten van Jumbo-baas Frits van Eerd, leverde hem een test op.

Die test vond niet plaats in een auto uit de Pro Mazda Series, de volgende trede op de ladder, maar gelijk in de Indy Lights, op één na hoogste treetje. Tien coureurs reden gedurende het weekeinde acht sessies en telkens stond Van Kalmthout bij de bovenste vijf, twee keer was hij zelfs de snelste. Hij reed ook niet tegen de minsten: onder meer Colton Herta, nummer drie in de Indy Lights dit jaar, en Pro Mazda-kampioen Victor Franzoni reden mee.

"Het was heel vet", vertelt Van Kalmthout in een interview met GPUpdate. Niemand minder dan tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk was aanwezig om de jonge Nederlander te helpen. "Ik heb heel veel van Arie geleerd, dit is allemaal toch wel anders dan een F2000-auto." De belangrijkste tip ging over het bandenmanagement: "Ik kon de piek van de banden niet perfect krijgen, maar Arie vertelde dat ik een paar rondjes rustiger moest rijden, om dan vanaf vier of vijf ronden te pushen en dat werkte heel goed."

Wat 2018 betreft is er nog niet veel zekerheid. Hij zal in de wintermaanden in de MRF Challenge in het Midden-Oosten rijden, maar daarna behoren Europa en de VS tot de mogelijkheden. "Het liefst blijf ik in de VS, maar er is een klein kansje dat ik naar Europa ga." Tot die tijd zijn er echter andere zaken om zich op te richten, want ook de tiener zal gewoon zijn huiswerk moeten maken. "Ik heb tentamens, dus ik ga maar eens wat voor school doen."