Beide finalisten waterpolotoernooi gediskwalificeerd, winnaar brons krijgt goud

Op Malta werd afgelopen weekeinde de FINA Development Trophy gespeeld, een waterpolotoernooi voor 'kleine' landen, die normaal gesproken geen serieuze kans hebben om mee te doen aan de grote toernooien - zoals de naam al suggereert een ontwikkelingstoernooi dus.

Regerend kampioen Iran rekende in de halve finales af met Uruguay, terwijl Malta won van Saoedi-Arabië. In de strijd om het brons kwam Uruguay zegevierend het water uit, maar in de finale tussen Iran en Malta ging het niet helemaal goed.

Malta stond in het laatste kwart met 8-6 voor, maar volgens een statement van watersportbond FINA 'ontstonden er spanningen in en rond het water'. Dat liep allemaal nogal uit de hand en het bestraffen van meer dan drie leden van beide teams was de druppel: de wedstrijd werd gestopt.

Zowel Malta als Iran werd gediskwalificeerd en dus uit de uitslag geschrapt, waardoor Uruguay - het land van FINA-president Julio Maglione - plotseling het goud omgehangen kreeg. Saoedi-Arabië pakte zo zilver, Oostenrijk ging van de vijfde plek naar brons.