'Nieuwe GGG' Gassiev verdedigt wereldtitel met KO, Japanners juichen in Tokyo

In het afgelopen weekeinde stonden weer de nodige wereldtitelgevechten op het programma in het boksen. Ryan Burnett verdedigde en won een wereldtitel, Cecilia Brækhus verdedigde al haar vijf wereldtitels. Er waren echter nog vijf andere wereldtitelgevechten, waarvan we hier een overzicht geven.

Gassiev, de nieuwe GGG?
In de kwartfinales van het cruisergewicht (-90,7kg) in de World Boxing Super Series nam de Rus Murat Gassiev het op tegen de Pool Krzysztof Wlodarczyk. De 24-jarige Gassiev won eind vorig jaar de wereldtitel bij de IBF en verdedigde deze nu voor de eerste keer. Wlodarczyk had die titel in 2006 korte tijd in handen en was van mei 2010 tot september 2014 de wereldkampioen bij de WBC. 

Gassiev wordt door coach Abel Sanchez gezien als de nieuwe Gennady GGG Golovkin, zijn Kazakhse pupil die het middengewicht al jaren domineert en die gezien wordt als een van 's werelds beste pound-for-pound boksers, zo niet dé beste. Tegen Wlodarczyk maakte de Rus dat vertrouwen waar: hij was sterker in de openingsronden en na een kleine twee minuten in de derde ronde sloeg hij hard op het lichaam van de Pool. Dat deed dusdanig veel schade dat Wlodarczyk naar de grond ging en het gevecht voorbij was. Gassiev neemt het in de halve finales van de Super Series op tegen de Cubaan Yunier Dorticos, de kampioen bij de WBA.

Het gevecht in Newark, New Jersey kende overigens een prima voorprogramma. Eén gevecht was daar het hoogtepunt: de Pool Maciej Sulecki versloeg de Duitser Jack Culcay in het lichtmiddengewicht. Voor Sulecki was het zijn 26e zege in 26 profgevechten en het lijkt goed mogelijk dat hij binnenkort voor een wereldtitel mag vechten.

Gassiev - Wlodarczyk (Bron: YouTube)

Corrales raakt wereldtitel kwijt op weegschal
In Verona, New York nam Jezreel Corrales uit Panama het op tegen Alberto Machado uit Puerto Rico. Corrales zou zijn WBA-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg) verdedigen, maar bij de weging was hij bijna anderhalve kilogram te zwaar en dus was hij zijn titel kwijt. Het gevecht ging wel door en alleen Machado kon als wereldkampioen uit de ring stappen.

Aanvankelijk was Corrales veruit de betere en Machado ging in de vijfde ronde zelfs even tegen het canvas. De Puerto Ricaan herstelde zich echter, bezorgde Corrales flink wat schade en wist hem in de achtste ronde met een harde linker tegen het canvas te slaan, waarmee het gevecht voorbij was. Voor Machado, de nieuwe WBA-wereldkampioen, was het zijn negentiende zege in negentien gevechten, waarvan maar liefst zestien via knock-out.

In het voorprogramma rekende de Amerikaan Demetrius Andrade af met landgenoot Alantez Fox, die voor het eerst in 25 gevechten verloor. Andrade staat na 25 gevechten op 25 zeges en lijkt niet ver weg te zijn van een poging om Golovkin van de middengewichttroon af te slaan.

Hoogtepunten van Corrales - Machado (Bron: YouTube)

Drie wereldtitelgevechten in Tokyo
In Tokyo stonden liefst drie gevechten om een wereldtitel op het programma, met één Japanner in elk gevecht.  In het lichtvlieggewicht (-49kg) nam kampioen Ken Shiro het op tegen Pedro Guevara, met als inzet de WBC-titel, die Guevara vanaf 2014 een jaar in zijn bezit had. Een majority decision bezorgde Shiro uiteindelijk de overwinning en dus het behoud van zijn wereldtitel, waardoor hij naar 11-0 gaat.

In het middengewicht (-72,6kg) gooide Hassan N'Dam N'Jikam uit Kameroen zijn WBA-titel in de strijd tegen thuisfavoriet Ryota Murata, de olympisch kampioen van 2012. Murata verloor in mei nog van de Kameroenees, die daarmee de vacante titel veroverde - dat ging overigens niet zonder controverse: velen waren van mening dat Murata gewonnen had en twee juryleden, die N'Dam aanwezen, werden door de WBA geschorst. Dit keer was Murata simpelweg de betere en na zeven ronden besloot N'Dam's hoek om de handdoek in de ring te gooien.

De 22-jarige Daigo Higa stapte tot slot de ring in om zijn WBC-vlieggewichttitel (-50,8kg) te verdedigen tegen de Fransman Thomas Masson. Higa won zijn vorige dertien gevechten allemaal op knock-out en daar kwam nu geen verandering in: Masson knielde in de zevende ronde en de scheidsrechter gaf hem wat tijd voor een behandeling, maar hij bleek niet meer helder genoeg om verder te vechten en dus verdedigde Higa zijn titel.

Higa - Masson (Bron: YouTube)