Ronaldo weer wereldvoetballer van het jaar, Buffon en Zidane ook in de prijzen

Cristiano Ronaldo is maandagavond in Londen verkozen tot FIFA Player of the Year. De Portugese aanvaller troefde Neymar en Lionel Messi af.

Vorig seizoen werd Ronaldo ook winnaar van Player of the Year-award, die sinds 2016 door de FIFA uitgereikt wordt. Tussen 2010 en 2015 reikten France Football en de FIFA samen de prijs uit voor de beste voetballer ter wereld. Sinds vorig jaar doen ze dit dus weer allebei apart en Ronaldo, Messi en Neymar staan ook op de shortlist van France Football. De winnaar van de Ballon d’Or wordt op 6 december bekendgemaakt.

Ronaldo is nu in ieder geval door de FIFA verkozen tot beste speler ter wereld. De Portugees werd vooraf al getipt als winnaar van de Player of the Year-award, omdat hij opnieuw een sterk seizoen heeft gedraaid. Zo speelde Ronaldo met twee doelpunten in de finale tegen Juventus (1-4 overwinning) een grote rol in de Champions League-victorie van Real Madrid afgelopen seizoen. Daarnaast legde Ronaldo met de Koninklijke beslag op de Spaanse titel.

De winnaar van de Player of the Year-award komt tot stand op basis van stemmen van aanvoerders van nationale elftallen, bondscoaches van nationale teams, journalisten en personen die zich hebben geregistreerd op de website van de FIFA. Voor Ronaldo betekent de onderscheiding van de FIFA alweer zijn tiende grote, individuele prijs. Dat zijn er twee meer dan Messi, die tot dusver acht grote, individuele prijzen verzamelde.

Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon is op het FIFA-gala verkozen tot doelman van het jaar. Het 39-jarige clubicoon van Juventus hield Manuel Neuer van Bayern München en Keylor Navas van Real Madrid onder zich in de verkiezing van de wereldvoetbalbond. Buffon werd eerder ook door de UEFA al verkozen tot Doelman van het Jaar.

Buffon was afgelopen seizoen met Juventus heer en meester in Italië: La Vecchia Signora won onder leiding van Massimiliano Allegri zowel de landstitel als de Coppa Italia. De finale van de Champions League ging begin weliswaar betrekkelijk kansloos verloren tegen Real Madrid (1-4), maar dat heeft de FIFA er niet van weerhouden de veteraan uit de roepen tot Doelman van het Jaar.

"Ik ben erg trots om deze prijs op mijn leeftijd nog te winnen. Ik wil mijn club, trainer en teamgenoten bedanken, zij hebben dit mede mogelijk gemaakt. Het afgelopen jaar was fantastisch voor Juventus en mij persoonlijk, maar helaas was het niet voldoende voor winst in Europa. Hopelijk kunnen we het dit seizoen beter doen met zowel Juventus als de nationale ploeg prijzen winnen. Ik zou mijn carrière graag besluiten met enkele fraaie zeges", sprak Buffon nadat hij de prijs had ontvangen uit handen van oud-keeper Kasper Schmeichel.

Zinedine Zidane
Zinédine Zidane is aangewezen als winnaar van de prijs voor beste mannelijke coach. De Fransman bleef medegenomineerden Maximiliano Allegri van Juventus en Chelsea-trainer Antonio Conte voor. Zidane nam op 5 januari 2016 bij Real Madrid het stokje over van Rafael Benítez en won daarna met de Koninklijke twee Champions League-titels, de Spaanse landstitel, twee Europese Supercups, de Spaanse Supercup en het WK voor clubs.

Zidane's concurrenten hadden ook een goed seizoen. Allegri veroverde met Juventus de landstitel en Coppa Italia en hij haalde de finale van de Champions League. Conte coachte Chelsea naar de Engelse landstitel.

Vorig jaar was Zidane ook genomineerd voor de FIFA-award, maar toen ging Claudio Ranieri er met de winst vandoor. Hij was toen net met Leicester City kampioen van Engeland geworden. Bondscoach van Portugal Fernando Santos maakte het rijtje toen vol. Zidane kreeg de prijs maandagavond van zijn voorganger Ranieri.