Wereldrecord halve marathon weer verbroken

Het wereldrecord op de halve marathon bij de dames is al voor de derde keer dit jaar verbroken. In februari liep Peres Jepchirchir in de Verenigde Arabische Emiraten naar een tijd van 1:05.06 uur, haar Keniaanse landgenote Joyciline Jepkosgei snelde in april in Praag naar 1:04.52 uur.

Zondag liep Jepkosgei de halve marathon van Valencia en dat leverde weer een nieuw wereldrecord op voor de rappe Keniaanse. Na tien kilometer kwam ze door in 30:09 minuten, zeer ruim binnen het recordschema. Dat leek toch wat te snel, want na vijftien kilometer noteerde Jepkosgei een tijd van 45:59 minuten, waar ze in Praag nog doorkwam in 45:37.

Toch kon de Keniaanse nog wat dieper graven in haar krachten en met een doorkomsttijd van 1:01.30 na twintig kilometer zat ze nog maar vijf tellen boven haar record. Een ultieme eindsprint bracht haar uiteindelijk na 1:04.51 uur over de finish, een verbetering van haar wereldrecord met één seconde en haar zesde wereldrecord van het jaar - zo liep ze in Praag onderweg ook een record op de tien kilometer.

Jip Vastenburg kwam na 1:11.04 over de finish, een ruim persoonlijk record voor de Nederlandse. Bij de mannen was de winst er voor de Bahreinse Keniaan Abraham Cheroben in 59:11 minuten, amper een maand nadat hij in Kopenhagen de vierde tijd ooit liep.