Rea wint in World Superbikes Jerez na uitvalbeurt Melandri

Jonathan Rea heeft met het nodige geluk de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Jerez gewonnen. De wereldkampioen van Kawasaki profiteerde optimaal van het late uitvallen van leider Marco Melandri. 

Michael van der Mark kende een geweldige start en schoof op naar plek drie, maar hij ging al snel te wijd en viel weer terug naar plek vijf. Rea nam de leiding, voor Melandri, Alex Lowes, Tom Sykes, Van der Mark, Xavi Fores en Lorenzo Savadori. Dit kon echter snel weer de prullenbak in, want Raffaele de Rosa en Ayrton Badovini gingen in het achterveld onderuit. Vooral Badovini lag er slecht bij en de rode vlag werd gezwaaid, terwijl hij behandeld en naar het medisch centrum vervoerd werd.

Na een onderbreking ging de race weer van start en weer nam Rea de leiding, opnieuw voor Melandri. De Italiaan werd gevolgd door Sykes, de van plek acht opgeklommen Chaz Davies en de Yamaha's van Lowes en Van der Mark, die het duel met elkaar aan konden gaan. Na een handvol ronden namen de Ducati's het heft in handen: Melandri en Davies gingen beiden voorbij aan leider Rea.

Vijf ronden voor het einde was Melandri heerlijk op dreef en de Italiaan liet de snelste raceronde noteren. Nog geen twee seconden later ging het echter fout: zijn Ducati Panigale gaf de geest en Melandri's race was voorbij, waardoor Rea de leiding nam, ruim voor Davies en Sykes. Rea reed zo onbedreigd naar de zege, Davies en Sykes gingen mee het podium op, terwijl Lowes en Van der Mark best of the rest waren.