Judotalent Gersjes wereldkampioen bij junioren

Judoka Amber Gersjes is woensdagmiddag in Zagreb wereldkampioen judo geworden in de leeftijdscategorie tot 21 jaar. In de finale van de klasse tot 48 kilogram won ze in de golden score van de Spaanse Laura Martinez Abelenda.

Het was de herhaling van de EK-finale in dezelfde leeftijdscategorie. Vorige maand troffen beide elkaar in de finale in Maribor. Ook toen won Gersjes na de golden score van de Spaanse.

In de WK-finale waren beide judoka´s aanvankelijk goed aan elkaar gewaagd. Na twee minuten hadden beide judoka's ze al twee shido´s achter hun naam staan. Gersjes nam vervolgens het initiatief in de partij en na 2,5 minuut In de golden score liep Martinez Abelenda tegen haar derde straf aan, waardoor Amber Gersjes haar eerste wereldtitel won.

Voor de twintigjarige Tilburgse was dit haar afsluiting van een succesvolle juniorentijd. Ze is drie keer Europees kampioen en pakte ook een handvol Nederlandse titels. Alleen de wereldtitel ontbrak nog op haar palmares. Tot vandaag. Vanaf nu zal Gersjes alleen nog maar in actie komen bij de senioren.

Gersjes was de enige judoka die namens Nederland in actie kwam op de eerste wedstrijddag. Komende dagen volgen nog elf Nederlanders die individueel in actie komen.