Ploegleider Sunweb: Tourparcours niet in voordeel Dumoulin

Het Tourparcours is volgens Sunweb-ploegleider Aike Visbeek 'mooi en uitdagend', zo was zijn eerste reactie tegenover de NOS. "Veel variatie. Maar ook veel klimmen. Het kan een goed parcours zijn voor Dumoulin, maar het is niet perfect. Er liggen mogelijkheden."

Visbeek, de ploegleider van Tom Dumoulin, had gehoopt op meer tijdritkilometer. Verder is het een mooi parcours. "Die bergetappes in de laatste week zijn wel echt lastig hoor", laat hij verder weten. Of Dumoulin de Tour zal rijden zal pas beslist worden na de Giro presentatie. Die presentatie is op 29 november.

Voor de rest ziet hij een mooi parcours. Naast het klimwerk kunnen de allrounders in de eerste weken goed uit de voeten. "De allrounders kunnen zich een goede bonus verschaffen voordat de Alpen-etappes beginnen. En dat is Tom. Hij kan tijdrijden, goed klimmen, maar ook goed positioneren. En dat laatste is belangrijk in Bretagne en in die kasseirit."

Ook Chris Froome ziet een parcours voor de allrounders: "Het is te vroeg voor een definitief oordeel maar uit wat ik nu heb gezien, weet ik nu al dat er ons een gigantische uitdaging wacht. Deze Tour gaat over elk aspect van wielrennen. Onverharde wegen, kasseien, waaieretappes en als toetje enkele loodzware etappes door Alpen en Pyreneeën. En dan nog een lastige tijdrit. Ik verwacht mij aan een zeer nerveuze openingsweek. De etappe met aankomst op L’Alpe d’Huez is voor mij de sleutelrit. Met meer dan vijfduizend hoogtemeters is dit duidelijk de zwaarste etappe. De kasseien? Lastig! Ik was niet zinnens om in 2018 aan Parijs-Roubaix deel te nemen maar misschien moet ik het toch in overweging nemen."

Ook ploegmanager Dave Brailsford van team Sky ziet veel mogelijkheden in het parcours. "Ik hou ervan", klinkt het. "Het is een heel gevarieerd parcours en daar draait het in de Tour toch om: wie is de beste allrounder? Het gaat niet om de beste klimmer of de beste tijdrijder maar om de beste allrounder. En die zullen we hier vinden. Er is een ploegentijdrit, er zijn de kasseien, waaieretappes, bergetappes uiteraard waaronder die heel korte. Het is een uitgebalanceerd parcours waarop de meest complete renner zal winnen. Deze Tour is meer dan klimmen of tijdrijden. Teams van acht? Dat zal geen enkel verschil maken. Wij hebben niet één Tour met negen renners uitgereden. Iedereen verwacht veel van deze maatregel maar ik voorspel een gelijkaardig scenario."

Nairo Quintana werd dit jaar twaalfde, nadat hij eerder de Ronde van Italië had gereden. Aankomend wielerjaar zet de Colombiaan van Movistar weer alles op de Tour de France. "Het is een parcours waar ik van hou. Ik zie veel bergetappes en de individuele tijdrit is niet al te lang en bovendien lastig. De etappe over de kasseien wordt de gevaarlijkste. Daar zal het team een doorslaggevende rol spelen."

Net zoals Quintana zal ook Mollema komend jaar alles op de Tour zetten. "Ik heb de beslissing om de Tour te rijden al enige tijd geleden gemaakt, onafhankelijk van het parcours. De Tour ligt me sowieso beter dan de Giro. De periode in het jaar, de manier van koersen die wat slopender is."

"Ik heb de presentatie zelf niet gezien, maar ik heb wel alles voorbij zien komen op internet'', aldus Mollema, die op dit moment in China zit voor de WorldTour-wedstrijd Tour of Guangxi. "Veel bergetappes, weinig tijdritkilometers- ik had wel zoiets verwacht. Het is van alles wat. Die eerste anderhalve week erbij, met wind en korte klimmetjes. Of ik blij ben met dit parcours? Ja, zeker wel.''