Weinig tijdritkilometers in Tour, drie aankomsten bergop

In Parijs is vandaag het etappeschema van de Tour de France 2018 officieel gepresenteerd. De Ronde van Frankrijk start komend jaar in eigen land met een etappe in de regio Vendée. Er staan zeven bergritten op het programma en twee tijdritten op het programma, één in ploegverband en een individuele tijdrit op de voorlaatste dag.

De Tour gaat volgend jaar op zaterdag 7 juli van start in de Vendée, in Noirmoutier-en-l’Île. Via een brug gaat het naar het vasteland, de aankomst is in Fontenay-le-Comte na 189 kilometer.

De derde dag is er een ploegentijdrit van 35 kilometer in Cholet. In de zesde etappe is er een aankomst op de Mûr-de-Bretagne, die 2 keer moet beklommen worden. Dan is er op 15 juli een belangrijke dag voor de klassementsrenners. Dan staat er de kasseirit op het programma. In de rit van 154 kilometer naar Roubaix moeten de wielrenners over 21,7 kilometer aan kasseistroken.

Na de eerste rustdag zal er geklommen moeten worden. Van Roubaix gaat het naar Annecy, in de Haute Savoie. Daar zal op dinsdag 17 juli de eerste bergrit plaatsvinden, naar Le Grand Bornand. Onderweg moeten de renners de Glières beklimmen, een klim van 6 kilometer met een gemiddelde van 11 procent. Een deel van die beklimming moet het peloton over onverharde wegen.

De volgende dag staat de eerste aankomst bergop gepland. Over de Cormet de Roselend gaat het naar La Rosière. Ook donderdag is er een aankomst bergop. De aankomst is dan boven op Alpe d'Huez. Onderweg moeten ook de Madeleine en de Montvernier beklommen worden.

Vrijdag de 20ste krijgen de sprinter weer een kans met een etappe naar Valence. Zaterdag is er weer een aankomst bergop in Mende. Op zondag 22 juli ligt de aankomst in Carcassonne, waar de renners de dag erna een tweede rustdag hebben voordat ze Pyreneeën in trekken.

Rit zestien naar Bagnéres-De-Luchon eindigt op de flanken van de Col du Portillon. In die etappe maakt de Tour ook even een uitstapje naar Spanje, maar de start en finish zal in Frankrijk plaatsvinden.

In rit zeventien hoeven de renners maar 65 kilometer af te leggen, maar daarvan wel 38 kilometer bergop, verdeeld over de La montée de Peyragudes, le Col de Val Louron-Azet, en aankomst boven de Col de Portet.

Donderdag is nog een overgangsetappe naar Pau, maar dan trekt het peloton weer de Pyreneeën in. Vanuit Lourdes gaat het over de Aspin, Tourmalet, Soulor en Aubisque met aankomst in Laruns. Op de voorlaatste dag is er nog een individuele tijdrit van 31 kilometer richting Espelette. De 105e editie van de Tour zal worden afgesloten met de traditionele paradetocht richting Parijs.