Ticketprijzen voortaan all-inclusive

Prijzen van online concert-, theater- en festivaltickets worden nu vermeld inclusief alle bijkomende kosten. Voorheen kwamen er tijdens het boekingsproces vaak nog allerlei onverwachte kosten bij, zoals service- of printkosten. De wet schrijft voor dat de aanbieder kosten die onvermijdbaar zijn in de basisprijs moet opnemen. Voor verplichte kosten die gelden per bestelling (dus niet per kaartje) geldt een vergelijkbare regel. Deze moeten al bij de start van de bestelling duidelijk bij de prijs worden vermeld.

Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: “Wij stellen vast dat de branche een omslag ten goede heeft laten zien. De brancheorganisaties hebben hierin een positieve rol gespeeld. Consumenten kunnen nu aan het begin van hun boeking zien hoeveel zij kwijt zijn voor hun ticket, inclusief alle onvermijdbare kosten, en kunnen zo prijzen beter vergelijken. Aanbieders kunnen eerlijker op prijs concurreren.

Basisprijs
De online aanbieders van concert-, theater- en festivaltickets hadden tot 1 oktober 2017 de tijd om hun prijzen aan te passen aan de regels. Na controle heeft de ACM vastgesteld dat de meeste aanbieders hun prijzen nu inclusief de onvermijdbare kosten vermelden. Bij een beperkt aantal partijen waren de prijzen nog niet of nog onvoldoende aangepast. Zij voeren nu de laatste aanpassingen door. Daarna gaat de ACM sancties opleggen aan partijen die niet of onvoldoende hebben aangepast.