Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zondag gezinspeeld op een mogelijk "aanvullend" atoomakkoord met Iran. De bestaande overeenkomst is ook in het belang van de Verenigde Staten, benadrukte hij, maar heeft enkele zwakke punten en gebreken.

Het bestaande akkoord hoeft niet te worden opengebroken, maar kan als startpunt dienen voor onderhandelingen "om deze tekortkomingen te adresseren", zei Tillerson. President Donald Trump denkt er ook zo over, zei hij. Trump wil net zo min als hij dat het Congres nieuwe sancties tegen Teheran treft die het Iran-akkoord kunnen doorkruisen.

Trump kondigde vrijdag een hardere koers tegen Iran aan. Hij weigerde te bevestigen dat Teheran zich aan de afspraken houdt, maar ging niet zo ver het akkoord op te zeggen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei dat Irans raketproeven, internationale wapenleveranties en steun voor terroristische groepen de VS zorgen baren. De VS willen niet dat "Iran het volgende Noord-Korea wordt", zei zij.

Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord
Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord (Foto: ANP)