Nieuwe UCI-voorzitter wil cortisonen verbieden

De nieuwe voorzitter van de UCI, David Lappartient, wil het gebruik van cortisonen in de wielersport aan banden leggen. Als het aan de Fransman ligt dan worden vanaf 2019 renners die dit middel gebruiken enige tijd uit koers genomen.

Cortisonen worden gebruikt om ontstekingen te bestrijden, maar mogen nu alleen op doktersadvies ingezet worden. Anders wordt het gezien als doping. Zo gebruikte bijvoorbeeld toemalig Sky-renner Bradley Wiggins vlak voor de Tour de France van 2011 en 2012 en de Giro d'Italia van 2013 cortisonen. De Tour van 2012 won hij. De Brit en zijn ploeg kwamen hiervoor eerder dit jaar zwaar onder vuur te liggen.

Lappartient: "Ik wil die producten helemaal op de lijst met verboden middelen laten zetten. We kunnen onze aanpak ook nu al verbeteren in de wielersport. Bijvoorbeeld door een renner uit koers te nemen bij het gebruik van cortisonen. Niet voor een positieve dopingplas, maar voor de gezondheid van de renner zelf. We kunnen dan een tijdelijk startverbod opleggen. De renner staat dan bijvoorbeeld vijftien dagen aan de kant en keert terug wanneer alles opnieuw in orde is. Dat wil ik graag invoeren vanaf begin 2019."