Van der Haar wint verrassend veldrit in Ronse

Niet grote favoriet Mathieu van der Poel maar Lars van der Haar heeft de veldrit in Ronse, onderdeel van de DVV-trofee, gewonnen. Op het heuvelachtige parcours in de Vlaamse Ardennen kwam de Nederlander na een solo als winnaar over de finish. Op de tweede plaats eindigde Van der Poel en op de derde plaats Wout van Aert.

Na het op groen springen van de startlichten had Van der Haar de beste start. De renner van Telenet-Fidea ging als eerste het veld in. In de tweede ronde ontstond er een kopgroep met Van der Haar, Van der Poel, Van Aert, Laurens Sweeck en Europees kampioen Toon Aerts. Even later sloten ook Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels aan.

In de derde ronde plaatste Van Aert een versnelling. De wereldkampioen kreeg Van der Poel in zijn wiel. Halverwege koers hadden de twee een voorsprong van acht seconden op Aerts en dertien seconden op Van der Haar, Vanthourenhout en Pauwels. Uiteindelijk kwamen Van der Poel, Van Aert en Van der Haar met z'n drieën aan kop.

Met nog twee ronden te gaan versnelde Van der Haar op de start/finishstrook. Zijn twee medevluchters keken naar elkaar maar daar bleef het bij. Zowel Van der Poel als Van Aert wilden niet voor de ander de achtervolging inzetten. Als snel nam de Telenet-Fidea renner een voorsprong van tien seconden.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong voor Van der Haar gegroeid naar meer dan dertig seconden. Bij de twee achtervolgers waren inmiddels Aerts, Vanthourenhout en Pauwels aangesloten.

De voorsprong van Van der Haar kwam niet meer in gevaar en Woudenberger pakte zijn eerste zege van het seizoen. In de sprint voor de tweede plaats vesloeg Van der Poel zijn Belgische concurrent Van Aert. Pauwels werd vierde en Aerts vijfde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Katie Compton. Op de tweede plaats eindigde Maud Kaptheijns. Wereldkampioene Sanne Cant stapte voortijdig af vanwege ziekte.

Uitslag mannen
1. Lars Van der Haar (NED)
2. Mathieu Van der Poel (NED)
3. Wout Van Aert (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Michaël Vanthourenhout (BEL)
7. Jens Adams (BEL)
8. Dieter Vanthourenhout (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Corné Van Kessel (NED)

Uitslag vrouwen
1. Katie Compton (USA)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Helen Wyman (GBR)
4. Nikki Brammeier (GBR)
5. Maria Alice Arzuffi (ITA)
6. Annemarie Worst (NED)
7. Sophie De Boer (NED)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Alvarado Ceylin Del Carmen (NED)
10. Kim Van De Steene (BEL)