Kankercellen kunnen 'verslaafd raken' aan behandeling

Professor Daniel Peeper, verbonden aan het Nederlands Kankerinstituut, heeft samen met zijn team onderzoek gedaan naar de resistentie van kankercellen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat sommige kankercellen niet alleen resistent waren tegen de behandeling, maar ook verslaafd konden raken aan de medicijnen die juist dienen om de kwaadaardige cellen uit te roeien.

Studies wezen uit dat wanneer de behandeling ineens wordt stopgezet, het merendeel van de kankercellen vernietigd wordt. Toch blijft er vaak een groepje cellen over dat het stoppen van de medicatie overleeft en door blijft groeien. Het team heeft dit proces nagebootst en onderzocht de kankercellen die er in waren geslaagd om te overleven wanneer de behandeling werd gestaakt.

Het bleek dat alle cellen van dezelfde overlevingstechniek gebruik maakten om de 'drugsverslaving' te overwinnen. Peeper: "We hebben dit aangetoond bij zowel celkweek als bij muizen. Het mechanisme was ook actief in longkankercellen die verslaafd waren aan een ander geneesmiddel." Volgens Peeper kan de ontdekking zorgen voor een nieuwe behandelmethode.

In plaats van de verslaafde kankercellen een pauze te geven, zou er onmiddellijk met een andere behandeling gestart moeten worden: "Nu we begrijpen hoe kankercellen hun drugsverslaving kunnen overwinnen, hebben we een solide basis voor het identificeren van de meest effectieve tweede behandeling voor deze alternerende therapiebenadering."

Het team heeft al tests uitgevoerd met melanoomcellen die 'verslaafd' waren aan BRAF-remmers. Deze behandeling stoppen en direct de cellen behandelen met het chemotherapeutische dacarbazine bleek effectiever te werken dan alleen het stoppen van de eerste behandeling. Volgens Peeper moet er nu systematisch bestudeerd worden welke behandelingen het beste samenwerken bij het bestrijden van resistente of verslaafde kankercellen.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Kankervereniging en de Europse Onderzoeksraad. De resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende Nature

Kankercellen kunnen verslaafd raken aan behandeling (Foto: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis)
Kankercellen kunnen verslaafd raken aan behandeling (Foto: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis)