Verhoging laag btw-tarief schadelijk voor gezondheid

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent. De maatregel maakt deel uit van de plannen van de toekomstige regering om het aantal belastingschijven te verminderen. Daardoor wordt vanaf 2020 ook de hypotheekrenteaftrek versneld verlaagd.

Een ingewijde bevestigde vrijdag berichtgeving van De Telegraaf. Door de btw-verhoging worden bijvoorbeeld boodschappen, de kapper en de schoenmaker duurder.

Momenteel vallen bijvoorbeeld alle eetwaren, snoepgoed en dranken zonder alcohol onder het btw-tarief van 6 procent. Maar ook leidingwater, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, kranten, boeken en tijdschriften en reparaties van de fietsenmaker vallen in deze categorie.

Schadelijk voor de gezondheid
De verhoging van het lage btw-tarief op onder meer dagelijkse boodschappen is op lange termijn schadelijk voor de volksgezondheid en de duurzaamheid. De maatregel zorgt er namelijk voor dat ook groenten en fruit duurder worden, zo waarschuwt een verbond van onder meer Natuur & Milieu, de supermarktbranche en diverse hogescholen en universiteiten.

Het samenwerkingsverband onder de noemer GroentenFruit Huis vindt het wrang dat dit jaar juist na lang overleg met de overheid een actieplan is opgesteld voor de promotie van groenten en fruit en dat nu de prijzen omhoog zullen gaan. "Het klinkt tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren."

De ondersteuners van het initiatief pleiten juist voor een verlaging van het btw-tarief voor groenten en fruit tot 0 procent. Ze voelen zich gesteund door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die de overheid in een rapport adviseerde meer oog te hebben voor duurzaamheid en minder vlees en zuivel te produceren.

'Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent'
'Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent' (Foto: ANP)