Aanrijden voetgangers CS toch nader onderzocht

Het Openbaar Ministerie doet toch extra onderzoek naar het aanrijden van zeven voetgangers bij het Centraal Station te Amsterdam in juni. Dat schrijft het OM in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om medisch onderzoek. De aanrijding zou zijn veroorzaakt door een onwel geworden man, maar geruchten dat het eigenlijk om terrorisme ging blijven hardnekkig.

In dezelfde brief benadrukt de politie dat ook na uitgebreid onderzoek niets van opzet is gebleken. De sterke arm betreurt de achterdocht. Door er ook nog eens een medisch expert op te zetten moet kennelijk alle twijfel worden weggenomen. De expert moet vaststellen of het gedrag van de man consistent is met een lage bloedsuikerspiegel.

Na het incident weigerde de politie de etniciteit van de bestuurder naar buiten te brengen. Dit gebeurt namelijk nooit bij verkeersongevallen, aldus de korpsleiding. Maar een agent maakte een foto van een computerscherm met de volledige identiteit van de man en lekte dit naar GeenStijl. Daaruit bleek dat het om een 45-jarige Marokkaan ging.

Eerder op donderdag kwam het bericht naar buiten dat het onderzoek juist was afgerond. Toen is echter verzuimd het aanvullende medische onderzoek te noemen. Het OM verklaart tegenover het Parool dat aanvullend onderzoek niet ongebruikelijk is. "Wij willen hiermee alle scenario's uitsluiten", aldus een woordvoerder.