Formatie: geen ruimer kinderpardon

De onderhandelende partijen zijn overeengekomen het bestaande kinderpardon niet te verruimen. D66 en de ChristenUnie hadden dit in hun verkiezingsprogramma staan, en voor de verkiezingen was er ook een kamermeerderheid voor. Maar de VVD en het CDA zijn tegen, en die lijken hun zin te krijgen.

In de bestaande pardonregeling worden de meeste pardonverzoeken van kinderen afgewezen; ongeveer 100 van de 1360 aanvragers mochten blijven. De meeste afwijzingen komen doordat de kinderen niet hebben meegewerkt aan hun eigen vertrek nadat het asielverzoek van hun ouders was afgewezen. D66 en CU vinden de criteria veel te streng.

Versoepeling van de regeling zou juridisch 'zeer ingewikkeld' zijn. Verder is het een van de vele kaarten uit het formatiekwartetspel dat de partijen nu al maanden spelen. In ruil gaat Nederland namelijk wel meer oorlogsvluchtelingen opnemen.

Het kinderpardon was een ingewikkeld dossier in de formatie dat volgens bronnen lang is blijven liggen. En nog is er niemand echt tevreden met de uitkomst, want Pechtold en vooral Segers moeten hun verlies nemen op een punt dat voor hun achterban belangrijk is. Aan de andere kant gaan Rutte en Buma ongetwijfeld een veeg uit de pan krijgen van Wilders omdat hij heeft toegestemd in het 'nog verder openen van de grenzen'.