Drie World Cup-finales Nederlandse darters, mannen vroeg uitgeschakeld

In het Japanse Kobe is woensdag de WDF World Cup, het WK darts bij de WDF, van start gegaan. Daar doen vooral BDO-spelers aan mee, maar ook een enkele speler van de PDC is er te vinden. De WDF is de enige internationaal geaccepteerde dartsbond en is lid van de overkoepelende sportorganisatie GAISF, tot voor kort bekend als SportAccord. Als darten bijvoorbeeld ooit olympisch wordt, zal dat via de WDF moeten gaan en niet via de BDO of PDC.

Wesley Harms, Willem Mandigers, Richard Veenstra en Chris Landman vertegenwoordigden Nederland in de teamwedstrijd bij de mannen, waar het een van de favorieten was. De vier begonnen prima in de groepsfase, met zeges op Zuid-Afrika (9-4), Mongolië (9-5) en Denemarken (9-3), maar vervolgens ging het fout in de knock-outfase. Noorwegen was al in de achtste finales met 9-4 te sterk. De VS en Australië plaatsten zich uiteindelijk voor de finale, die in het weekeinde gespeeld wordt.

Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Sharon Prins en Vanessa Zuidema vormden het vrouwenteam en die deden het aanzienlijk beter. Zwitserland (9-1), India (9-0) en Tsjechië (9-3) moesten er in de groepsfase aan geloven, waarna de VS, Rusland en Japan allemaal met 9-7 verslagen werden. In de finale neemt Nederland het zaterdag op tegen Zweden.

De junioren leverden prima Nederlands succes op. Bij de heren werden de singles gespeeld en daarin schopten de talenten Justin van Tergouw en Wessel Nijman het tot de finale van zaterdag. Layla Brussel en Lerena Rietbergen vertegenwoordigden Nederland bij de koppels en de 15-jarige speelsters deden het goed. Ze plaatsten zich voor de finale, waarin ze Deniz Hashtbaran en Manshad Avazzadeh uit Iran tegenover zich kregen, die in de groepsfase nog te sterk waren.