Contador wil wattagemeter verbieden

Alberto Contador wil dat wielrenners meer met hun hart gaan koersen. De onlangs gestopte Spanjaard pleit er in Marca voor om de wattagemeters niet langer in wedstrijden toe te staan.

Contador: "Dan wordt het wielrennen veel aanvallender." Nu houden deze apparaten renners nog tegen. "Als je omhoog fietst zie je precies hoeveel Watt je wegtrapt. Je weet wat je maximum is en dat weerhoudt je ervan aan te vallen. Zeker als de renners van Sky het tempo bepalen met 400 Watt. Als je die nummers niet ziet, ga je op gevoel rijden en durf je wellicht wel te demarreren."

In de afgelopen Ronde van Spanje reed Contador tegen de Skyformatie van de uiteindelijke winnaar Chris Froome. Dit team vertrouwt extreem op de metertjes, waardoor ze kopmannen van andere teams de aanvalslust ontnomen wordt. Contador zelf viel meermalen aan en eindigde na het slechte begin nog als vijfde in Spanje.

De Spanjaard pleit en verder voor om een salarisplafond in te stellen, zodat niet één team alle goede renners aan zich bindt, maar de kopmannen en goede knechten meer verspreid over het peloton zijn. "De limiet kan best hoog zijn, maar niet buitenaards. Een leider kan een hoog salaris hebben en dan creëer je een goed team rondom hem. De wedstrijden worden dan gebalanceerd, net als er nu gebeurt door acht renners toe te staan in de grote rondes in plaats van negen."