NS presenteert nieuwe intercity

In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers. Vandaag presenteert NS de 'mockup' van de nieuwe Intercity, een model op ware grootte die een goede indruk geeft hoe de trein er straks uit gaat zien en wat reizigers kunnen verwachten in de nieuwe Intercity.

Zo hebben de nieuwe intercity's stopcontacten met geintegreerde usb-aansluiting in zowel eerste als tweede klasse, gescheiden afvalinzameling op de balkons en is er voor extra bagageruimte gezorgd. De treinen zien er van binnen uit als kleine huiskamertjes met comfortabele zitplaatsen en brede tafels. Een trein-test-team, bestaande uit 25 reizigers, was nauw bij het ontwerp betrokken. 

De 79 intercity's, waarvan 49 treinstellen met 5 rijtuigen en 30 met 8 rijtuigen, zijn samen goed voor zo'n 25.000 zitplaatsen. De eerste rit moet in 2021 plaatsvinden, op het traject Breda - Amsterdam. In 2022 volgt traject Eindhoven - Den Haag, in de jaren erna volgen de overige trajecten. Nieuwsgierig naar de nieuwe generatie intercity's? Bekijk hieronder de virtuele toer.