NASCAR-coureur Kyle Busch wint na prachtig slot op 'Monster Mile'

Kyle Busch heeft zondagavond de derde play-offrace in de NASCAR Cup Series gewonnen. De Apache Warrior 400 werd gereden op de Dover International Speedway, onder NASCAR-fans beter bekend als de Monster Mile. Van de veertig coureurs aan de start hadden er zestien nog kans op het kampioenschap, maar aangezien het de derde race in de play-offs was zouden er vier afvallen.

Martin Truex Jr en Kyle Larson namen het eerste deel van de race voor hun rekening, maar een crash van Jeffrey Earnhardt bij het inrijden van de pitstraat zorgde voor de nodige chaotische taferelen. Een rode vlag om de boel te repareren duurde een kwartier, waarna Kyle Busch de leiding overnam, maar zijn aartsrivaal Brad Keselowski de eerste stage zag winnen.

Ook in de tweede stage waren Larson en Truex veelal voorin te vinden, net als Busch. Ook Chase Elliott kwam zich vooraan melden, maar het was Larson die de stage won. Motorproblemen zorgden ervoor dat Larson wat plekken in moest leveren en Elliott pakte de leiding, die hij ook na de laatste ronde pitstops gestaag uitbreide.

Jeffrey Earnhardt rijdt niet helemaal goed de pitstraat in (Bron: YouTube)

In de slotfase had Busch het tempo echter heerlijk te pakken en hij reed het gat beetje bij beetje dicht. Terwijl Elliott last kreeg van achterblijvers, waaronder de voor zijn play-offplek knokkende Ryan Newman, sloot Busch aan. Bij het inrijden van de laatste ronde passeerde hij het toptalent, die zo wederom naast zijn allereerste zege greep: Busch was niet meer te pakken en won zijn vierde race van het jaar.

Kasey Kahne en Kurt Busch hadden een bijzonder moeilijke avond en dat zij de laatste twaalf in de play-offs niet zouden halen was snel duidelijk, zeker nadat de oudere van de Busch-broers ook nog eens een drive through penalty kreeg. De strijd om de laatste play-offplek ging tussen Newman en Ricky Stenhouse Jr, terwijl ook Austin Dillon nog hoop had.

Dillon kon zich niet echt in de strijd mengen, Newman en Stenhouse reden de gehele slotfase in een spannende situatie: twee of drie plekken winst of verlies kon uitschakeling of juist het in leven houden van de kansen betekenen. Uiteindelijk kon Newman niet genoeg plekken goedmaken, waardoor Stenhouse zijn voor hem rijdende vriendin Danica Patrick niet hoefde te vragen hem voorbij te laten: naast Kurt Busch en Kahne vlogen Dillon en Newman uit de play-offs.

De laatste twee ronden in Dover, met Busch in de #18 en Elliott in de #24 (Bron: YouTube)