C64 komt terug als retro-console

Na een SNES en een Atari-retroconsole kan ook C64 niet achterblijven. THEC64 Mini is een volledig gelicenseerde, nieuwe versie van de bestverkochte homecomputer uit de jaren ’80. Hij is ontwikkeld door Retro Games Ltd. en wordt gedistribueerd door Koch Media.

De C64-homecomputer verscheen oorspronkelijk in 1982 en domineerde in de jaren tachtig de homecomputer-scene. Wereldwijd werden miljoenen exemplaren verkocht. En nu komt deze terug voor onze nostalgie en "vroeger was alles beter".

De THEC64 Mini is half zo groot als het origineel en je kunt hem direct aansluiten op je tv. Hij wordt geleverd met een klassieke joystick, die je kunt aansluiten op een van de twee USB-poorten om er de ingebouwde games mee te spelen. Het is aan te sluiten op de HDMI-poort van elke moderne tv en biedt toegang tot 64 gelicenseerde, klassieke, ingebouwde games. Die games zijn van ontwikkelaars als Epyx, Gremlin Graphics, Hewson en The Bitmap Brothers; en titels als California Games, Speedball 2: Brutal Deluxe, Paradroid en Impossible Mission. Je mag van alles verwachten: van sport- tot schietspellen, platformers en puzzelspellen.

"We vinden het geweldig om enkele van de meest geliefde retrogames ooit terug te brengen, op één van de succesvolste platforms ooit", zegt Paul Andrews, managing director van Retro Games. "THEC64 Mini is een nieuwe versie van de klassieke C64-computer en de eerste in een reeks van dergelijke producten."

Je kunt een standaard USB-toetsenbord voor pc aansluiten om het systeem als een klassieke C64 te gebruiken. Zo kun je de oude BASIC-computertaal invoeren en zelfs heel nieuwe games programmeren. Het wordt geleverd inclusief een klassieke joystick met een USB-snoer van 1,5 meter, een USB-voedingssnoer en een HDMI-snoer (beide van 1,2 meter lang), voor volledige compatibiliteit met elke moderne tv. Andere functies zijn een save-game-functie en pixelfilteropties als pixelperfect, CRT en scanline-emulatie. Via de USB-flashdrive zijn middels firmware-revisies ook software-updates mogelijk. De THEC64 Mini verschijnt begin 2018 in de winkel voor een adviesprijs van € 79,99.