Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar

De laatste marinier van aanvalsgroep vijf is maandag voor de rechtbank in Den Haag gehoord over de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977. De verhalen van de zeven mariniers die tot nu toe als getuige zijn gehoord in een proces van nabestaanden tegen de Staat, komen niet met elkaar overeen.

De mariniers spreken elkaar op sommige punten tegen en zeggen allen niet te weten wat de anderen precies deden. Zo hebben meerdere mariniers verklaard dat zij - als enige - op een balkon bleven staan, het deel tussen twee compartimenten in.

Ook 5F die maandag sprak, stond op het balkon te wachten totdat hij er langs kon om direct naar de cockpit van de machinist te gaan. Dat was zijn taak, omdat de mariniers dachten dat daar ook een gijzelnemer zat. Maar hij kon in het krappe gangetje niet langs zijn collega's die de twee kleine coupés moesten "zuiveren". Geleund tegen een muur zei 5F niet te hebben gezien wat vlak om de hoek gebeurde. Hij heeft niet zelf geschoten en ook anderen niet zien schieten.

5F kon - net als de anderen - vrijwel niets plaatsen van de gebeurtenissen zoals die op de geluidsopnamen zijn te horen van de actie op zijn plek. Daarop zijn knallen te horen en zegt een van de mariniers dat hij ze "alle twee kapot heeft geschoten" en "dat ie nu wél dood is". 5F was na het beluisteren van de geluidsband verbaasd want hij kon zich dit "totaal niet herinneren". Hij suggereerde dat de opnamen in een ander treindeel zijn gemaakt.

5F noemde het proces één grote schijnvertoning en voelde zich meer dan beledigd dat hij zich, zo lang na dato, moet verantwoorden.

Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar
Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar (Foto: ANP)