Uitblinkende Messi helpt Barça naar zege in leeg Camp Nou, ook Real wint

Barcelona blijft maar winnen in La Liga. De grootmacht wist in een gedenkwaardige wedstrijd tegen Las Palmas in de tweede helft afstand te nemen.
Via Sergio Busquets en twee keer Lionel Messi eindigde het duel in 3-0. Door de overwinning heeft Barcelona dit seizoen alle zeven competitiewedstrijden in winst omgezet en staat de club eerste in La Liga, met vijf punten voorsprong op nummer twee Sevilla.

Het was lange tijd onzeker of de wedstrijd doorgang zou vinden, vanwege de onrust rond het volgens de Spaanse autoriteiten illegale referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid. Barcelona wilde aanvankelijk niet voetballen, zo liet het weten in een statement. Uiteindelijk trapten Barcelona en Las Palmas, dat met een logo van de Spaanse vlag op het shirt speelde als hoopvol statement dat Spanje één land blijft, 'gewoon' om 16.15 uur af.

Zonder de steun van het thuispubliek hadden de Catalanen moeite om grote kansen te creëren tegen de eilandbewoners. Messi was na twintig minuten nog het dichtst bij de openingstreffer, maar de vrije trap van de Argentijn werd knap gestopt door doelman Leandro Chichizola. Naarmate de eerste helft vorderde werden de bezoekers sterker, maar onder anderen Oussama Tannane kon Marc-André ter Stegen niet kloppen. In de eerste 45 minuten was Barcelona zeker niet de dominerende partij en met 55 procent balbezit en een aantal goede mogelijkheden op zak zocht Las Palmas tevreden de kleedkamer op.

De ploeg van Ernesto Valverde wist direct in de tweede helft de ban te breken via Busquets: de Spaanse middenvelder verlengde een hoekschop van Messi en plaatste de bal in de verre hoek. Daarna probeerde Barcelona het Chichizola lastig te maken, maar het was met name een drukke dag voor scheidsrechter José Luis Munuera Montero, die vijf gele kaarten uitdeelde aan de Catalanen. Messi zorgde twintig minuten voor tijd uiteindelijk voor de beslissing, door goed te reageren op een steekbal van Denis Suárez en de sluitpost te omzeilen: 2-0. Zeven minuten later tekende de Argentijn voor het slotakkoord, wederom na een perfecte steekpass.

Real Madrid - Espanyol
Real Madrid heeft zijn eerste competitiezege voor eigen publiek geboekt sinds 14 mei, toen Sevilla met 4-1 werd verslagen. De Koninklijke was zondagavond door twee doelpunten van Isco met 2-0 te sterk voor Espanyol en staat nu met veertien punten op de vijfde plaats in La Liga, na zeven speelronden.

Real wilde voorkomen dat men voor het eerst sinds 2004 vier opeenvolgende thuiswedstrijden in competitieverband niet zou winnen en ging aanvallend van start. Na 23 seconden kwam Isco al oog in oog te staan met Pau López, maar de doelman voorkwam een vroege 1-0. De keeper verrichtte daarna nog enkele reddingen, onder meer op een kopbal van Sergio Ramos, maar was kansloos toen Isco na een half uur de score opende. De middenvelder werd voor de keeper gezet door Cristiano Ronaldo en prikte de bal voorbij López in de verre hoek: 1-0.

Het was eenrichtingsverkeer in het Santiago Bernabéu: Real bleef de bovenliggende partij en Espanyol kwam er maar niet uit. Toch kregen de bezoekers uit Catalonië voor rust één goede kans om de stand gelijk te trekken, maar Gerard Moreno raakte de paal. Die mogelijkheid gaf Espanyol vertrouwen, want vijf minuten na de onderbreking kreeg men een nieuwe kans: Keylor Navas moest in actie komen op een inzet van Marc Navarro.

Real ging zenuwachtiger voetballen en kwam lange tijd niet veel verder meer dan een kans voor Toni Kroos. Twintig minuten voor tijd dook Espanyol andermaal gevaarlijk op voor het doel van Navas, maar het was uiteindelijk Real dat toesloeg. Isco veroverde op de eigen helft de bal, zette de counter op en rondde die met een geplaatste bal in de verre hoek af. Isco heeft in 2017 van alle middenvelders in LaLiga nu overigens de meeste doelpunten gemaakt.