Paus draagt naambandje vluchteling

Paus Franciscus heeft regeringen zondag opgeroepen meer te doen voor migranten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in Italië. De kerkvorst droeg daar demonstratief een plastic naambandje dat hij van een Afrikaanse asielzoeker had gekregen.

"Veel mensen zijn bang voor jullie, terwijl ze jullie niet kennen", hield Franciscus aanwezige migranten voor. "Daarom menen ze het recht te hebben om kil en streng over jullie te oordelen." De paus toonde ook respect voor asielzoekers "die nooit zijn gearriveerd omdat ze werden verzwolgen door de woestijn of de zee".

Franciscus bezocht een opvangcentrum bij Bologna, waar zo'n duizend asielzoekers zijn ondergebracht. Zij zijn onder meer containers gehuisvest. In Italië zijn de afgelopen jaren vele honderdduizenden asielzoekers aangekomen.

De kerkvorst riep regeringen onder meer op migranten niet als vijanden te zien. "Als we zonder genade naar onze buren kijken, lopen we het risico dat zelfs God zonder genade naar ons zal kijken", waarschuwde hij.

Paus draagt naambandje vluchteling
Paus draagt naambandje vluchteling (Foto: ANP)