Disney stelt 'moderne prinses' samen

Filmstudio Disney heeft onderzoek gedaan naar de vraag wat de kenmerken zijn van een moderne prinses. Samen met opvoedkundigen is een lijst met tien eigenschappen samengesteld waarmee jonge meisjes zelf een rolmodel kunnen zijn, zoals de prinsessen in Disneyfilms dat zijn. De filmstudio bracht in de loop van de decennia een lange reeks iconische prinsessen voort: van Sneeuwwitje tot Assepoester, van Rapunzel tot Belle.

Disney Nederland heeft de resultaten zondag naar buiten gebracht, voorafgaand aan de aftrap van de Week van de Opvoeding die maandag van start gaat. De 'moderne prinses' is vrolijk, leeft gezond, blijft altijd vriendelijk, is creatief en geeft nooit op. Bovendien kijken moderne prinsessen om naar anderen, zijn ze altijd oprecht en vindingrijk, geloven ze in zichzelf en zijn ze moedig.

De lijst met karakteristieken is door onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab voorgelegd aan een panel van Nederlandse ouders met dochters tussen de 6 en 12 jaar oud. Zij hebben antwoord gegeven op de vraag welke van de tien eigenschappen zij relevant vinden voor hun dochters. De vriendelijkheid van Belle, het avontuurlijke karakter van Rapunzel en de zelfverzekerdheid van Tiana (uit De Prinses en de Kikker) werden vaak genoemd.

Moeder
"Het is heel belangrijk om de mooie kanten van je dochter te zien en ze er zelf nog meer in te laten geloven", opvoedkundige Tischa Neve die aan het onderzoek mee werkte. Disney heeft ter gelegenheid van de Week van de Opvoeding een speciale poster gemaakt waarin de tien grondwaarden van de moderne prinses zijn verwerkt. Deze is vanaf zondag te downloaden op de website Disneyinspired.nl.

In het onderzoek kwam overigens ook de vraag aan bod wie voor jonge meisjes het grootste rolmodel is. Negen op de tien meisjes noemden hun moeder als grootste voorbeeld.

Disney snelt 'moderne prinses' samen
Disney snelt 'moderne prinses' samen (Foto: BuzzE)