Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood

Op Puerto Rico groeit de woede over de trage herstelwerkzaamheden na de orkaan Maria. Veel van de circa 3,4 miljoen inwoners van het Amerikaanse eiland worstelen al anderhalve week met de beperkte beschikbaarheid van onder meer elektriciteit, voedsel, medicatie, schoon water en communicatie.

Het schoot eilandbewoners in het verkeerde keelgat dat waarnemend minister Elaine Duke (Binnenlandse Veiligheid) zich eerder tevreden uitliet over de hulpverleningsinspanningen. "Dit is echt een goednieuwsverhaal als je kijkt naar ons vermogen om mensen te bereiken en het beperkte aantal sterfgevallen dat plaatsvond bij zo'n verwoestende orkaan", zei Duke.

Die opmerking kwam de bewindspersoon op veel kritiek te staan. "Verdomme, dit is geen goednieuwsverhaal", zei burgemeester Carmen Yulin Cruz van de zwaar gehavende Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan vrijdag tegen CNN. "Dit is een verhaal in de categorie: mensen gaan dood."

Trump
Cruz nam zelf haar intrek in een noodopvangplaats toen haar woning onder water kwam te staan. "Mensen kunnen zich niet voorstellen dat kinderen uit beekjes drinken, dat er mensen in verpleeghuizen zonder medicinale zuurstof zitten", zei de burgemeester.

De kritiek van Cruz viel slecht bij president Donald Trump, die de burgemeester via Twitter op de korrel nam. Hij verweet haar samen te spannen met de oppositie. "De burgemeester van San Juan, die een paar dagen geleden nog erg complimenteus was, heeft nu van de Democraten te horen gekregen dat ze nare dingen moet zeggen over Trump", schreef de president.

Trump haalde ook uit naar het "gebrekkige leiderschap" dat de burgemeester en "anderen" op het eiland zouden tonen. "Ze slagen er niet in hun medewerkers zover te krijgen dat ze helpen. Ze willen dat alles voor ze wordt gedaan, terwijl het een gemeenschappelijke inspanning zou moeten zijn."

Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood
Burgemeester San Juan: er gaan mensen dood (Foto: ANP)