Langeler: "Zijn er niet veel zoals Frenkie"

Art Langeler maakte vrijdag graag een plek vrij voor Frenkie de Jong in de selectie van Jong Oranje. "In een jaar tijd is hij veel beter geworden."

Bondscoach Dick Advocaat liet Frenkie de Jong zoals verwacht nog links liggen voor de komende cruciale WK-kwalificatiewedstrijden van het grote Oranje tegen Wit-Rusland en Zweden.  "Hij zit er niet bij. Maar hij doet het goed bij Ajax, meer ga ik niet zeggen over spelers die er niet zijn", aldus Advocaat op de persconferentie in Zeist.

Achter in de zaal zat Art Langeler, bondscoach van Jong Oranje. Hij nam De Jong wel op in zijn selectie voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Oekraïne. Na afloop legde Langeler de selectieprocedure uit en vertelde hij over zijn ervaringen met Frenkie de Jong. "Met Dick neem ik steeds alle namen door, ook van Jong Oranje", aldus Langeler tegen Goal. "Dick heeft vanaf het begin als insteek dat hij nu moet presteren en dus kiest voor jongens die het nu hebben meegemaakt of routine hebben. Hij zie niet veel ruimte om veel nieuwe jongens nu een kans te geven. Op zich ben ik daar als bondscoach van Jong Oranje niet ongelukkig mee…"

"Frenkie de Jong is een mooi verhaal", vervolgde Langeler. "Een jaar geleden kreeg ik voor het eerst met hem te maken bij Oranje Onder-20. Ik was toen assistent van Dwight Lodeweges. Ik had toen best wel moeite met Frenkie en hij had ook moeite met het niveau. Hij was op zoek naar zijn plek, vorm en kwaliteit. In een jaar tijd is hij echt heel veel beter geworden. Dat heeft Ajax ook onderkend, want hij speelt nu heel veel en doet het heel goed. Frenkie is een bijzondere speler. Er zijn er niet veel met zijn kwaliteiten."

Volgens Langeler moet De Jong nog wel werken aan enkele minpunten. "Eigenlijk twee puntjes waar ik het steeds met hem over heb en de coach van Ajax ook gelukkig", aldus Langeler. “Hij moet het spel versnellen. Als hij veel gaat draaien en keren doet hij dat niet altijd. Daarnaast moet hij meer goals maken, assists geven of een beslissende pass geven waar een goal uit voortkomt. Dat is nog te weinig en moet meer."