'VS haalt personeel ambassade Cuba weg'

De Verenide Staten zijn van plan het aantal medewerkers op hun ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana ingrijpend te verminderen. Aanleiding vormen de mogelijke aanvallen met geluidsgolven op de diplomatieke post.

Alleen het hoognodige personeel zal blijven, blijkt uit een interne memo die naar minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gestuurd. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse zender CBS.

Een ontmoeting tussen Tillerson en zijn Cubaanse collega Rodríguez Parrilla bracht deze week geen oplossing, aldus de Amerikanen. Hoewel Cuba Amerikaanse onderzoekers in het land toestaat, heeft het de VS er niet van overtuigd dat echte maatregelen volgen om de aanvallen te voorkomen.

Washington meldde vorige maand dat mysterieuze "incidenten" op de ambassade tot fysieke klachten leiden. In de media werd bericht over "akoestische aanvallen".

Verscheidene diplomaten of hun familieleden hadden gehoorproblemen, duizeligheid, tijdelijk geheugenverlies of andere symptomen. Vijf Canadezen op Cuba hadden vergelijkbare klachten.

'VS haalt personeel ambassade Cuba weg'
'VS haalt personeel ambassade Cuba weg' (Foto: ANP)