VN: Rohingya-crisis humanitaire nachtmerrie

VN-baas António Guterres waarschuwt dat de vluchtelingencrisis in Myanmar verder escaleert. Hij noemt recente ontwikkelingen een "humanitaire nachtmerrie". Guteras zei dat in de VN-Veiligheidsraad.

De secretaris-generaal waarschuwt dat het geweld tegen de Rohingya-minderheid kan overslaan naar andere delen van de deelstaat Rakhine. "Daar lopen mogelijk nog eens 250.000 moslims het risico te worden verdreven", waarschuwt hij.

Buurland Bangladesh gaat gebukt onder de toestroom van honderdduizenden gevluchte Rohingya. "We hebben ijzingwekkende verhalen gehoord van vluchtelingen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen", zegt Guterres. Die hadden het over "excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld".

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley roept landen op te stoppen met wapenleveringen aan Myanmar. "We moeten niet huiverig zijn om te benoemen wat het optreden van Myanmarese autoriteiten lijkt te zijn: een brute, aanhoudende operatie om het land te zuiveren van een etnische minderheid."

Nationaliteitswet
Myanmar, het voormalige Birma, erkent de Rohingya - van wie de meesten moslim zijn en een klein deel hindoe - op grond van een omstreden nationaliteitswet uit 1982 niet als staatsburgers. Dit ondanks dat ze volgens Human Rights Watch al sinds de achtste eeuw in het land aanwezig zijn. In het verder overwegend boeddhistische land laait sinds vorig jaar het geweld tegen deze groep op. Het leger lijkt de crisis te gebruiken om na aanvankelijke democratisering zijn machtsbasis opnieuw te verstevigen.

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, de voorvechtster voor mensenrechten en democratie die tegenwoordig in de Myanmarese regering zit, weigert het geweld expliciet te veroordelen. Ze heeft echter geen macht over het leger dat haar jarenlang onder huisarrest hield, maar staat niettemin onder grote internationale druk om zich uit te spreken.

VN-chef vreest verslechtering Rohingya-crisis
VN: Rohingya-crisis humanitaire nachtmerrie (Foto: ANP)