Derde wereldtitel op rij voor Sagan

Peter Sagan is voor de derde maal op rij wereldkampioen geworden. Na 267,5 kilometer koersen in en rond Bergen, klopte de Slowaak de Noor Alexander Kristoff nipt.

Er onstond al gauw vanuit de start een kopgroep van tien man, die voorlopig de zegen kregen van het peloton en al gauw naar een voorsprong naar boven de negen minuten steeg. De bekendste naam in de kopgroep was de Costa Ricaan Andrey Amador. Mede door het werk van de Tsjechen en de Belg Vermote werd die voorsprong echter snel kleiner.

Na 120 kilometer koersen was de voorsprong van de kopgroep onder de vier minuten. Vooraan het peloton hadden Vermote en de Tsjechen hulp gekregen van een Noor. De Rus Belkov reed vervolgens weg uit het peloton op jacht naar de koplopers. In de kopgroep moesten Asadov, Manninen en Zhupa en later ook Mraouni ondertussen lossen.

90 kilometer voor de streep waren de Nederlandse mannen voor het eerst vooraan het peloton te zien. Even later werd de kopgroep ingerekend. Vermote, die een groot deel van de koers op kop van het peloton reed, kwam bij het ingaan van een bocht ten val en kwam op achterstand.

Voor in het peloton bleef het onrustig. Een groep met onder meer Boom probeerde tevergeefs weg te komen. Even later was het Barguil die demarreerde maar ook hij redde het niet. Op 69 kilometer van de meet was  het Haller die wegreed. Hij kreeg gezelschap van Wellens, en een groepje met wederom Boom sloot later ook aan. Ze hadden een voorsprong van een halve minuut op het peloton waarin de Fransen en Polen tempo maakten.

Boom moest de kopgroep 48 kilometer voor de finish laten gaan, maar kon even daarna weer aansluiten. 32 kilometer voor de meet was het Dumoulin die aanviel maar kwam niet ver. De kopgroep had nog maar tien seconden voorsprong. Even daarna viel Dumoulin weer aan en Boom wachtte op de winnaar van de Giro. Ook nu kwam hij niet ver, maar het restant van de kopgroep werd ingerekend.

Een uitgedund peloton begon aan de laatste ronde. Langeveld sprong zestien kilometer voor de finish weg en kreeg de Duitser Martens mee. Echt veel ruimte kregen ze niet en ze werden teruggehaald. Het bleef onrustig in het peloton. Alaphilippe was de volgende die wegreed en hij kreeg gezelschap van Moscon.

Het verschil met de ongeorganiseerde eerste groep was echter, vijf kilometer voor de finish, maar zeven tellen. Zo'n vier kilometer voor de meet reed Alaphillipe weg bij Moscon. Door een verbindingsprobleem bij de Noorse televisie kregen we vervolgens geen beelden.  Uiteindelijk bleek er een sprint van een groep te zijn, en daarin was het Sagan die als een duveltje uit een doosje kwam en zijn derde wereldtitel op rij won.