Marquez slaat dubbelslag in Grand Prix van Aragón

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Aragón in de MotoGP gewonnen. Voor de Spanjaard was het voor eigen publiek een belangrijke zege: mede door relatief minder presteren van Andrea Dovizioso sloeg hij een gat van zestien punten naar de Italiaan in de strijd om het WK.

Jorge Lorenzo kende een geweldige start en nam de leiding, voor polesitter Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en de Repsol Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa. Viñales maakte al snel een foutje en viel terug naar plek vijf, waardoor Rossi de tweede plek over kon nemen. 

Na vier ronden was het eerste strijdgewoel wat gaan liggen en ondertussen had een kopgroepje zich gevormd: Lorenzo, Rossi, Dovizioso en Marquez hadden een gat van twee seconden op Viñales, die een lang sliert met bijna alle andere rijders achter zich had. Niet veel later opende Marquez vanaf plek drie volle bak de aanval: hij passeerde Rossi en Lorenzo in één actie, maar was veel te laat om de bocht te halen en viel terug naar plek vier, achter Dovizioso.

Halverwege de wedstrijd draaide Marquez de gaskraan nog eens vol open, waarna hij na het nodige aandringen Rossi verschalkte en de tweede plek overnam. Daarachter begonnen de gaten kleiner te worden: Dovizioso kon Rossi niet echt volgen en Pedrosa, met Viñales, Aleix Espargaro en Alvaro Bautista in zijn wiel, kwam rap dichterbij.

Acht ronden voor het einde sloot Pedrosa aan bij Dovizioso en een paar bochten later nam hij de leiding over, terwijl Marquez vooraan aansloot bij leider Lorenzo. Daar bleef het niet lang bij, want met een mooie actie kwam de wereldkampioen gelijk binnendoor en voorbij aan Lorenzo, die een bocht later zonder succes terug probeerde te slaan.

Met vier ronden te rijden was Lorenzo Marquez nog niet uit het oog verloren, maar hij kreeg diens teamgenoot Pedrosa wel in zijn nek. Drie seconden achter dat trio werd hard gevochten om plek vier, vooral tussen Yamaha-teamgenoten Rossi en Viñales, maar ook Dovizioso en nota bene Espargaro en Bautista deden gewoon nog mee.

Bij het ingaan van de slotronde was Pedrosa voorbij gegaan aan Lorenzo, waarmee de strijd om het podium gestreden was: Marquez won, voor teamgenoot Pedrosa en Lorenzo. Viñales bleef teamgenoot Rossi voor, Espargaro pakte een knappe zesde plek en Dovizioso liep met plek zeven flinke schade op wat betreft het WK, waarin Marquez een gat slaat.