Dumoulin: "We moeten een open race creŽren"

Voor de wegwedstrijd van zondag bij de WK wielrennen in Bergen heeft Nederland geen favoriet voor de titel. Tom Dumoulin, die woensdag de tijdrit met overmacht won, voorspelt een moeilijke race voor het Nederlands negental.

Volgens de 26-jarige Nederlander van Sunweb moet het een afvalkoers worden. "Dan blijven de sterke mannen vanzelf over. En die hebben wij genoeg", zegt Dumoulin tegenover het AD.

Volgens Dumoulin beschikt de Nederlandse ploeg niet over een afmaker. En over zichzelf. "Ik ben bijna altijd de traagste in een groep, dus voor mij wordt het heel moeilijk om te winnen. Ik ben niet sterk genoeg om iedereen uit mijn wiel te kletsen. Ik moet het van een leep moment gebruik maken. Geluk hebben en proberen weg te rijden, maar de rest snapt ook wel dat ze mij geen tien meter moeten geven."

Aangezien de Nederlandse ploeg niet beschikt over kaliber Sagan-Matthews-Van Avermaet, is er niet één Nederlandse kopman. Volgens de winnaar van de Ronde van Italië zal hij samen met Terpstra en Boom de vooruitgeschoven mannen zijn bij de Nederlandse ploeg. "Daarachter hebben we nog best veel mannen. Wout en Bauke gaan zeker de benen hebben om erbij te zitten. Dus we moeten een hele open koers creëren." En daarvoor moeten offers worden gebracht, zegt Dumoulin: "Want als we met negen man aan de start staan die allemaal in hun eigen kansen denken, gaat het niks worden. We zullen een aantal jongens moeten hebben die de koers gaan openbreken."