FIA wil nieuw Formule 3-kampioenschap opzetten

Autosportfederatie FIA wil de Formule 3 een boost geven, zodat deze beter past in de structuur voor coureurs richting de Formule 1. Na het opzetten van de Formule 4 en het hernoemen van de GP2 Series naar Formule 2 is nu de F3 aan de beurt.

In de huidige situatie bestaat er een GP3 Series, is er een Europese Formule 3 en zijn er diverse regionale series die de naam Formule 3 dragen. Het lijkt erop dat de FIA vanaf 2019 diverse series samen wil voegen tot het FIA F3 International Championship.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Formule 3 gaat bestaan uit 24 auto's die gerund worden door acht teams die ieder drie bolides leveren. Het chassis zal volledig nieuw zijn en voldoen aan de nieuwste veiligheidsstandaarden. Alle coureurs krijgen de beschikking over een motor van dezelfde fabrikant die er ongeveer 350 pk in moet gaan stoppen. In totaal zullen er negen of tien raceweekenden zijn waarbij per weekend twee wedstrijden gepland staan.

Tussen de Internationale Formule 3 en Formule 4 worden regionale series gehangen. Hierbij worden meerdere chassis en motoren gehomologeerd. De krachtbron zal tussen de 220 en 240 pk moeten gaan leveren, mogelijk met turbo. Per kampioenschap zal waarschijnlijk één chassistype en één motortype toelaten worden.