'Meeste mensen merken weinig in portemonnee'

Voor de meeste Nederlanders blijft de koopkracht volgend jaar zo goed al hetzelfde. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Werkgeversorganisaties spreken evenwel van een 'keurige' begroting, en vakbond FNV ziet gelegenheid om iedereen te laten profiteren.

"Als er in de persoonlijke situatie van mensen niets verandert, verandert er volgend jaar ook weinig in de portemonnee", aldus het Nibud. Voor de meeste mensen liggen het verschil in koopkracht met dit jaar tussen de min 0,5 en plus 0,5 procent.

Het voorlichtingsinstituut vindt belangrijk dit te benadrukken, omdat de stemming over de koopkrachtontwikkeling behoorlijk positief is. "Consumenten kunnen hierdoor de indruk krijgen dat het in 2018 beter wordt. Maar ondanks de aantrekkende economie zullen de meeste huishoudens volgend jaar niet heel veel meer kunnen uitgeven dan dit jaar."

Koopkrachtdalingen ziet het Nibud vooral bij mensen met een AOW-uitkering en een aanvullend pensioen hoger dan 15.000 euro per jaar. Ook mensen die met vervroegd pensioen zijn en nog geen AOW krijgen, gaan er op achteruit. Ouderen met alleen AOW of hooguit een klein pensioen, krijgen er wel een paar euro per maand bij.

Werkgevers
Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn tevreden over de troonrede. "Het (demissionaire) kabinet sluit op Prinsjesdag na 1780 dagen de boeken met een keurige begroting. De overheidsfinanciën staan er netjes bij en de werkloosheid daalt onder de 400.000", zeggen ze in een reactie.

"Met de rugwind van de economische groei trekken ook de lonen en inflatie weer aan. Daarnaast zijn de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd en akkoorden gesloten. Met een goede combinatie van lastenverlichting en investeringen in mensen, infrastructuur en het ondernemingsklimaat kan het nieuwe kabinet hier straks uitstekend op voortbouwen."

FNV-voorzitter Han Busker: "Als Nederland zo'n economische groei doormaakt, is dit het moment om echt iedereen ervan te laten profiteren dat het beter gaat. Te veel mensen leven in Nederland nog in armoede en te veel kinderen groeien hierdoor op in achterstand. Het sociaal minimum, het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven, moet omhoog. En kwetsbare mensen als Wajongers, met vaak flinke zorgkosten, moeten niet hoeven inleveren in 2018."

'Meeste mensen merken weinig in portemonnee'
'Meeste mensen merken weinig in portemonnee' (Foto: ANP)