Van Vleuten dolgelukkig na winst op WK tijdrijden

Annemiek van Vleuten was enorm blij met haar winst op de individuele tijdrit. "Ik kan het niet geloven", zo laat ze weten tegenover de NOS. "Helemaal niet omdat het zo hard ging regenen onderweg. Ik dacht: ik ben nu zó goed en dan wordt het door de weersomstandigheden misschien letterlijk in het water gegooid..."

Niet alleen de 34-jarige Nederlandse had last van de weersomstandigheden, maar ook de concurrenten van haar in de tijdrit. "In een flits ging het net door me heen: ik heb gewoon de regenboogtrui in de tijdritten volgend jaar! Dat is zo speciaal. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in mijn leven wereldkampioen tijdrijden zou worden."

De wielrenster moest ook even terugdenken aan haar zware valpartij tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Dit geeft zo veel glans na alles wat ik vorig jaar heb meegemaakt. Je hebt soms enorme 'downs' als atlete. Maar dit is een enorme 'up'."

Voor Anna van der Breggen was het zuur. De Nederlandse die uitkomt voor Boels-Dolmans ging als tweede van start en moest lang wachten of haar tijd voldoende was voor de overwinning. Toen Van Vleuten er twaalf seconden onder ging baalde de Nederlandse even.

"Het ging goed, maar ik voelde in de afdaling dat het moeilijk was om power te trappen. Dat is precies het stuk waar Annemiek twaalf seconden pakt. Ik ben blij dat Annemiek het is, maar voor mij is het shit. Deze had ik al..."

"Ik had niet gedacht dat mijn race goed genoeg zou zijn voor zilver. Uiteindelijk is het mooi om die medaille te hebben, maar ik had hem graag gewonnen", sloot Van der Breggen tegenover de camera's van de NOS.

Voor Ellen van Dijk was de tijdrit een teleurstelling. De wielrenster van Sunweb, die zondag nog de winst pakte in de ploegentijdrit, wist al snel dat de medailles er niet zou inzitten voor de wereldkampioen van 2013.

Van Dijk verloor bij het eerste meetpunt op vier kilometer al bijna een halve minuut op Anna van der Breggen. "Te langzaam gestart dus. Dat maak je al bijna nooit meer goed", gaf ze na afloop toe.

"Ik was gewoon niet goed genoeg, zo simpel is het. Het voelde nooit alsof ik heel veel macht had."