VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar

 De commissie van de Verenigde Naties die het geweld in Myanmar onderzoekt, heeft meer tijd nodig. Ze heeft de mensenrechtenorganisatie UNHCR toestemming gevraagd het onderzoek voort te kunnen zetten.

De VN-commissie onderzoekt een hele lading beschuldigingen. Die hebben betrekking op massa-executies, martelingen, seksueel misbruik, het gebruik van landmijnen en het platbranden van dorpen. Commissievoorzitter Marzuki Darusman uit Indonesië zei in een toelichting "te gaan waar het bewijs hem heen voert". Hij wil zes maanden langer in Myanmar kunnen werken. Daarmee zou hij zijn opdracht in september 2018 afronden.

De ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties, Htin Lynn, vindt dat het onderzoek van de commissie niets toevoegt. Myanmar neemt afdoende en "geproportioneerde" maatregelen om terroristische activiteiten tegen te gaan, verklaarde hij. De regering van Myanmar moet overigens formeel nog toestemming voor het onderzoek geven.

Eerder veroordeelde leider Aung San Suu Kyi "alle schendingen van de mensenrechten en het onwettige geweld". De Nobelprijswinnares staat onder grote internationale druk om geweld tegen de Rohingya-moslimminderheid expliciet te veroordelen. Ze heeft echter geen macht over het leger, die daarvoor verantwoordelijk zou zijn. Er zouden 400.000 Rohingya's op de vlucht zijn geslagen.

VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar
VN wil meer tijd voor onderzoek in Myanmar (Foto: ANP)