Eilanden zetten zich schrap voor zware orkaan Maria

Op de eilanden in de Caraïben zet men zich schrap voor het volgende stukje natuurgeweld. Na de verwoestende orkaan Irma komt nu orkaan Maria die kant op, zij het iets zuidelijker.

Het heeft er alle schijn van dat onder meer Sint Maarten en Antigua & Barbuda, zwaar getroffen door Irma, er met een 'schampschot' vanaf komen, maar eilanden naar het zuiden hebben dat geluk niet. De Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius krijgen vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) te maken met een tropische storm wat wind betreft, terwijl er veel regen zal vallen.

Vooral op Dominica en het Franse Martinique maakt men zich grote zorgen. Maria heeft categorie drie inmiddels al bereikt en sterkt mogelijk nog voor maandagnacht aan tot categorie vier. De orkaan zal dan vermoedelijk aan land komen op Dominica, niet ver van de ruim zestienduizend inwoners tellende hoofdstad Roseau. In 1979 was orkaan David (categorie vier) de enige zware orkaan, dus van categorie drie of sterker, sinds 1851 die op het eiland aan land kwam.

Maria zou mogelijk ook nog wat zuidelijker langs kunnen trekken, waarbij landfall op Dominica vermeden wordt en de orkaan tussen dat land en Martinique door gaat. In het noorden van Martinique ligt hoofdstad Fort-de-France, met ruim honderdduizend inwoners een van de grootste steden in de Caraïben. 

Na het passeren van Dominica en Martinique raast Maria door richting het Amerikaanse Puerto Rico, wat vermoedelijk te maken gaat krijgen met een orkaan van de vierde categorie. Sinds de San Ciprian-orkaan van 1932, waarbij zo'n 250 doden vielen, werd Puerto Rico niet meer vol geraakt door een dergelijk sterke orkaan. Maria komt daar waarschijnlijk woensdag aan land en het lijkt er vooralsnog op dat het eiland hard getroffen wordt. Autoriteiten spreken van mogelijk catastrofale schade, zeker omdat orkaan Irma de infrastructuur al verzwakt heeft.