VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal

De algemene vergadering van de Verenigde Naties, die deze week in New York plaatsvindt, staat vooral in het teken van de oplopende spanningen rond Noord-Korea en de toekomst van het akkoord over het kernprogramma van Iran. De Amerikaanse president Donald Trump beleeft zijn eerste optreden op het grootste diplomatieke toneel, de jaarlijkse bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de 193 lidstaten.

Trump spreekt de vergadering dinsdag toe, waarbij hij volgens zijn medewerkers in een traditionele toespraak de wereld zal oproepen gezamenlijk op te treden tegen regimes als die in Noord-Korea en Iran.

Er is ook een bijeenkomst over Iran, waaraan de landen aanschuiven die over het nucleaire akkoord met Teheran hebben onderhandeld: Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en de VS. Trump heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de overeenkomst uit 2015, die hij onlangs nog "een van de slechtste deals die ik ooit heb gezien" noemde.

Xi Jinping en Poetin afwezig
Niet alle regeringsleiders komen. Xi Jinping van China en de Russische president Vladimir Poetin blijven thuis, net als Angela Merkel, omdat zondag de Duitse verkiezingen zijn. Ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un laat verstek gaan. De algemene vergadering wordt vrijdag wel toegesproken door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho.

Ook de situatie in Myanmar, die door de VN is gekenschetst als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering, staat op de agenda. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zit maandag een speciale bijeenkomst over Myanmar voor.

Hervormingen
Trump zit zelf maandag een sessie voor over de in zijn ogen dringend noodzakelijke hervormingen van het logge apparaat van de Verenigde Naties. Doel van die bijeenkomst is de VN uiteindelijk efficiënter en daadkrachtiger te maken.

Het eigenlijke werk van de vergadering vindt plaats in de marges, tijdens tal van persoonlijke, al dan niet toevallige ontmoetingen. Zo spreekt Trump in elk geval de regeringsleiders van Frankrijk, Israël, Jordanië, de Palestijnen, Groot-Brittannië, Egypte, Turkije, Afghanistan en Oekraïne, kondigde het Witte Huis aan.

Voor Nederland gaan premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen. Koningin Máxima is als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling naar New York.

VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal
VN-vergadering: Noord-Korea en Iran centraal (Foto: ANP)