F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider profiteerde met zijn Mercedes optimaal van de startcrash waarbij Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel en Max Verstappen bij betrokken waren. Dit drietal viel uit, waardoor de Brit een ruime marge in het kampioenschap opgebouwd heeft. Daniel Ricciardo eindigde als tweede, voor Valtteri Bottas.

Vlak voor de start ging het regenen op het Marina Bay Circuit en dat zou behoorlijke invloed hebben op het begin van de race. Vettel vertrok van poleposition met Verstappen naast zich. De Nederlander was aanvankelijk iets beter weg, maar achter hem was Räikkönen nog beter vertrokken. De Fin kroop links naast de Red Bull en kneep iets naar rechts. Hierbij raakte hij Verstappen hard en tolde voor de Nederlander langs. Hierbij raakte Räikkönen Ferrari-teamgenoot Vettel die naar links was gekomen. Hierbij raakten beide Ferrari's beschadigd. Ook de McLaren van de goed gestarte Fernando Alonso kreeg een flinke tik.

Verstappen al snel ridder te voet in Singapore (Foto: Pro Shots/Action Images)
Verstappen al snel ridder te voet in Singapore (Foto: Pro Shots/Action Images)

Hierdoor waren na enkele honderden meters Räikkönen, Verstappen en Vettel al uitvaller. Grootste profiteur was de als vijfde gestarte Hamilton die zijn naam plots bovenaan zag prijken, terwijl de Mercedes het al het hele weekend lastig had. Ricciardo sloot aan op plek twee, voor de Renault van Nico Hülkenberg. Alonso kon voorlopig verder, maar wel op plek twaalf.

De safety car kwam voor enkele ronden de baan op en nadat deze na vier ronden verdween kon Hamilton op het nog steeds natte asfalt meteen een gat trekken. De Australiër had zelf een ruime marge op Hülkenberg en Sergio Perez, terwijl daarachter Jolyon Palmer Bottas verschalkt had. Alonso verloor met zijn beschadigde auto ondertussen veel terrein en moest enkele ronden later opgeven.

In de elfde ronde kwam de safety car opnieuw naar buiten. Daniil Kvyat had net een inhaalactie gedaan, maar kon hierna de bocht niet meer halen en parkeerde zijn Toro Rosso in de bandenstapels. Ricciardo kwam direct binnen om banden te wisselen, net zoals Hülkenberg. Laatstgenoemde verloor hiermee twee plekken aan Bottas en Carlos Sainz.

Hamilton trok na het binnenrijden van de safety car opnieuw een gat met Ricciardo, terwijl Bottas een gat trok met Sainz en Hülkenberg. Ver daarachter was het Kevin Magnussen die op zijn nieuwe banden eerst Esteban Ocon verschalkte en daarna Felipe Massa. De Deen had hierbij de hele baan nodig, zodat het nog even flink spannend bleef wie als winnaar van de gevechten uit de bus zou komen.

De baan droogde langzaam maar zeker op en het was Magnussen die na 25 ronden de eerste was die overstapte op slicks. Dit bleek een goede keuze, waarna de rest van het veld volgde. Hamilton was een van de laatste rijders, maar had geluk dat Ricciardo niet optimaal kon profiteren van het nieuwe rubber doordat hij achter Palmer klem zat. De top tien na dertig ronden was: Hamilton, Ricciardo, Bottas, Hülkenberg, Sainz, Perez, Palmer, Vandoorne, Stroll en Magnussen. De Deen kon evenwel zijn goede positie niet lang vasthouden.

Het bleef snelste rondetijden regenen, maar Ricciardo kwam niet dichterbij Hamilton. Dit lukte wel even in de 38e ronde toen Marcus Ericcson met de Sauber op een listig punt spinde en een nieuwe safety car veroorzaakte. Hülkenberg was een van de weinigen die binnen kwam. De Duitser bleek een probleem met zijn Renault te hebben, waardoor er olie bijgevuld moest worden. Dit hielp uiteindelijk niet, want hij moest vlak voor het einde opgeven.

Nadat de safety car weg was gebeurde er weinig meer en kon Hamilton na 58 van de geplande 61 ronden als winnaar afgevlagd worden, voor Ricciardo en Bottas. Sainz pakte met plek vier de beste positie uit zijn carrière, voor Perez, Palmer, Vandoorne, Stroll, Grosjean en Ocon.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 2:03:23.543
2 Daniel Ricciardo Red Bull +4.507
3 Valtteri Bottas Mercedes +8.800
4 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +22.822
5 Sergio Perez Force India +25.359
6 Jolyon Palmer Renault +27.259
7 Stoffel Vandoorne McLaren +30.388
8 Lance Stroll Williams +41.696
9 Romain Grosjean Haas +43.282
10 Esteban Ocon Force India +44.795
11 Felipe Massa Williams +46.536
12 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
DNF Kevin Magnussen Haas +8 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +10 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +23 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +48 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +50 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +58 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +58 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +58 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 263
2 Sebastian Vettel Ferrari 235
3 Valtteri Bottas Mercedes 212
4 Daniel Ricciardo Red Bull 162
5 Kimi Räikkönen Ferrari 138
6 Max Verstappen Red Bull 68
7 Sergio Perez Force India 68
8 Esteban Ocon Force India 56
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 48
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 31
12 Lance Stroll Williams 28
13 Romain Grosjean Haas 26
14 Kevin Magnussen Haas 11
15 Fernando Alonso McLaren 10
16 Jolyon Palmer Renault 8
17 Stoffel Vandoorne McLaren 7
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Paul di Resta Williams 0
23 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 475
2 Ferrari 373
3 Red Bull 230
4 Force India 124
5 Williams 59
6 Toro Rosso 52
7 Renault 42
8 Haas 37
9 McLaren 17
10 Sauber 5