Langverwacht boksgevecht 'GGG - Canelo' eindigt in controversieel gelijkspel

Het was een van de boksgevechten waar fans het meest naar uitkeken: Gennady Triple G Golovkin tegen Saúl Canelo Álvarez. De Kazakh Golovkin stapte in Las Vegas de ring in met 37 zeges uit 37 gevechten (33 keer KO) en gooide zijn wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg) bij de WBA, WBC, IBF en IBO in de strijd. Canelo begon als wereldkampioen bij The Ring en stond op 49 zeges (34 keer KO), één nederlaag (tegen Floyd Mayweather) en één gelijkspel.

Het werd vanaf het begin een interessant gevecht, waarin beide boksers flink tekeer gingen. Canelo leek aanvankelijk misschien iets sterker, maar al vrij snel nam Golovkin het initiatief over en de Kazakh begon het tempo van het hele gevecht te bepalen. Naarmate het gevecht vorderde had Canelo het alsmaar moeilijker en de Mexicaan vond zichzelf alsmaar vaker terug tegen de touwen, waar hij dan met een flinke stoot uit wist te komen.

Hoe hard Canelo zijn opponent ook op het hoofd sloeg, Triple G leek geen krimp te geven en het had er alle schijn van dat de Mexicaan simpelweg niet genoeg kracht had om het af te maken. In de laatste ronden wist Canelo zich enigszins te herpakken, maar na twaalf mooie ronden leek duidelijk dat Golovkin het duel naar zich toe had getrokken.

Bij het aankondigen van de resultaten van de drie juryleden gebeurde echter gelijk iets opmerkelijks. De vaak controversiële Adalaide Byrd leek een ander gevecht gekeken te hebben en gaf de wedstrijd met 118-110 aan Canelo. Dave Moretti kwam met een meer logische 115-113 voor Golovkin, waarna Don Trella uitsluitsel moest brengen. Dat kwam er echter niet: het derde jurylid gaf een 114-114 uitslag en dat betekende dat het gevecht met een enorme anticlimax eindigde, een split draw.

Na afloop lieten beide vechters weten dat ze in hun ogen toch wel gewonnen hadden, uiteraard. "Als de fans een rematch willen, krijgen ze een rematch", zo verzekerde Canelo na afloop. Golovkin was eveneens duidelijk op de vraag of hij nog eens de ring in wilde: "Ja. Dit keer wil ik wel een echt gevecht."

Het gevecht tussen Canelo en Triple G (Bron: YouTube)

Overigens was het gevecht niet de enige titelstrijd in het middengewicht van zaterdagavond. In de Londense Copper Box Arena stelde de Brit Billy Joe Saunders zijn WBO-wereldtitel in de waagschaal tegen de Amerikaanse uitdager Willie Monroe Jr. Een al te boeiend gevecht werd het niet en na twaalf ronden werd Saunders aangewezen als winnaar, zijn 25e zege in 25 profgevechten.

In het supermiddengewicht (-76kg) stond de eerste kwartfinale van de World Boxing Super Series op het programma. De Brit Callum Smith nam het in Liverpool op tegen de Zweed Erik Skoglund en begon prima. Skoglund nam na een paar ronden over en leek de bovenliggende partij, maar Smith herstelde zich en won dankzij een sterk tweede deel van het gevecht uiteindelijk op punten.