Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier

Het befaamde Oktoberfest in München is zaterdag begonnen met regen, maar door het snel stromende bier waren de duizenden dorstige liefhebbers het herfstige weer gauw vergeten. Buiten nat, binnen in de tenten gerstenat en plezier. In de aloude sfeer, met Dirndl en Lederhose, maar sinds de terreurdreiging in Duitsland ook met extra aandacht voor de beveiliging van de 184e 'Wiesn'. Belangrijkste afspraak: de Bondsdagverkiezing is de komende weken geen gespreksthema.

Burgemeester Dieter Reiter meldde zich als eerste van de hoogwaardigheidsbekleders op het feestterrein, waar hij zoals de traditie wil om 12.00 uur het eerste vat aanslaat. Het wachten was even op eregast Horst Seehofer, wiens koets vertraagd was onder meer omdat de Beierse minister-president 's ochtends nog overleg had met de veiligheidsdiensten. "Hij nam de tijd", zei Reiter. "Of hij had de langzamere paarden."

Klokslag twaalf deed Reiter zijn plicht ter opening van het grootste volksfeest ter wereld, zette de tap open en proostte met volle pul met Seehofer op een vredig verloop. Dat is ieders grootste wens: hopelijk gebeurt er niets. "Alles wat menselijk gezien mogelijk is, is gedaan", zei Seehofer. "Verder moeten de mensen kalm en vrolijk de Wiesn vieren. Niet constant aan de problemen van alledag denken, maar hier de tijd voor ontspanning nemen." Ook Reiter toonde zich een optimist. "Ik ben elke dag buiten en test het live uit. Ik heb ook geen angst."

De bezoekers - er worden er in totaal zo'n zes miljoen verwacht - lieten zich door de strenge veiligheidsmaatregelen noch het slechte weer weerhouden. De eersten stonden al in alle vroegte, toen het nog donker was, met koffie, broodjes en bier klaar tot de poorten om 9.00 uur opengingen en ze naar binnen konden stormen om een fijn plekje te veroveren. Wie in de haast zijn of haar feestkledij is vergeten kan tot 3 oktober op weg naar de Theresiaweide op voldoende plekken nog een leren broek of een bont boerenjurkje aanschaffen om er op zijn Zuid-Duits bij te horen.

Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier
Oktoberfest: eerst regen dan stromen bier (Foto: ANP)